Rysk rödbetssoppa
Rysk rödbetssoppa

Borsjtj – rysk rödbetssoppa.

Tisdag 12 augusti 2014

 

Rester av en amerikansk cyklon visar upp sig här på västkusten och har fört med sig rätt så blåsigt väder, regnskurar och kyligare luft. Med några solglimtar däremellan. Det känns plötsligt som att hösten är här och det är rätt skönt för då är det återigen tillåtet att äta soppa.

Receptet på denna borsjtj hittade vi här. Det finns säkert lika många varianter som det finns kockar. Försök att själv plita ner ordet borsjtj så upptäcker ni hur svårt det är att stava till. Man får tänka sig för för varje bokstav. Hur som helst är denna ryska rödbetssoppa en belöning bättre än någon annan när man lyckats få koll på bokstäverna. Den är mustig och smakrik tack vare rotsellerin som ger den extra skjuts. Soppan är väldigt matig tack vare att den innehåller mycket rotfrukter. Smetana är ett självklart tillbehör.

Rysk rödbetssoppa

I soppan har vi använt kycklingfond men vill man göra den helt vegetarisk byter man ut den mot grönsaksfond istället. Inte mer krångel än så.

Ett litet tips vi ytterligare kan ge om man vill ha soppan lite mer köttig är att steka bacontärningar så de blir knapriga och strö över soppan vid servering.

Som alltid med soppor smakar de godare än godast dagen efter när de fått stå och dra till sig alla smaker, men det visste ni ju redan! Varsågod, börja sörpla!

 

6 portioner.

 

500 g rödbetor
1 stor morot
200 g vitkål
300 g rotselleri
2 gula lökar
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 liter vatten
3 msk kycklingfond
salt

 

Till servering:

smetana
hackad persilja
ev. knaperstekta bacontärningar

 

Skala och grovriv alla grönsakerna. Lägg i en soppkastrull och slå på vattnet blandat med kycklingfonden. Tillsätt kryddorna.

Låt soppan koka sakta i ca. en halvtimme. Smaka av med salt.

Servera soppan och strö över lite hackad persilja, en klick smetana i och låt er väl smakas av soppan.

 

Borsjtj-vegetarisk

 Vem kan motstå den ryska rödbetssoppan borsjtj när hösten knackar på dörren?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Denna soppa ( vågar mig inte på att stava namnet! ) kommer jag garanterat att prova. Jag kör er gulaschsoppa med jämna mellanrum. Den är rent ljuvlig. Kanske denna blir en ny favorit i höst?

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vad glada vi blir av din kommentar! Härliga sopptider du har framför dig, hoppas den kommer att smaka! 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.