lasagne-vegetarisk-brieost-spenat-linser
lasagne-vegetarisk-brieost-spenat-linser

Vegetarisk lasagne med brieost och pesto.

14 april 2014

 

Åter på hemmaplan efter en långhelg i Berlin. Japp, vi överlevde den skumpiga landningen med kraftiga sidovindar på Landvetter igår eftermiddag. En och annan blek nos efter den upplevelsen! Vi ber att få återkomma med en liten reserapport när vi sorterat våra intryck från denna annorlunda storstad som är svår att sätta fingret på.

Så efter en långhelg med mycket köttiga rätter och en och annan currywurst, då kan vi tycka att det känns mer än rätt att bjuda er på ett vegetariskt recept. Den köttfria måndagen till ära serverar vi er en vegetarisk lasagne med linser som är krämig och mättande. Brieosten och peston tillsammans med västerbottensosten gör den väldigt smakrik.

Ni väljer själv svårighetsgrad, antingen gör ni er egen pesto eller tar hem en burk från hyllan i affären.

Inspirationen till detta recept har vi hämtat från ”Köksalmanack 2014”, en räddare i nöden! I ursprungsreceptet var det getost i lasagnen men eftersom frun i huset spottar ut den fortare än kvickt så ersattes den med brieost, gott det! Eller varför inte prova att ha i fetaost?

 

vegetarisk lasagne-brieost-linser-spenat

 

4-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°
2 dl röda linser
1 förpackning (200 g) färska lasagneplattor
1 påse (65 g) färsk spenat, ekologisk
1 sats pesto, recept hittar ni här (köpt pesto går också bra)
200 g brieost
1 sats Bechamelsås, recept här nedan
2 dl Västerbottensost, riven

 

Bechamelsås:

(recept från Kungsörnens idealmjölspaket)

 

2 msk idealmjöl
4 dl mjölk
15 g smör
1/2 tsk salt
vitpeppar

 

Vispa ut idealmjölet med mjölken i en kastrull. Lägg i smöret och koka upp under omrörning. Koka på svag värme ca. 5 minuter. Rör om då och då. Krydda med salt och vitpeppar.

~~~~~~~~~~

Koka linserna i vatten (efter anvisning på förpackningen) i 5 minuter. Gör peston och bechamelsåsen.

Skiva brieosten.

Smörj en ugnssäker form och bottna den med lite bechamelsås. Varva därefter lasagneplattor, pesto, brieost, spenat, kokta linser och bechamelsås. (Det brukar bli 3 lager med lasagneplattor.) Avsluta med bechamelsås och strö över den rivna osten.

In i ugnens mitt i ca. 25 minuter tills lasagnen fått fin gyllenbrun färg.

 

lasagne-vegetarisk-brieost-spenat-linser

Och så vill vi bara göra er uppmärksamma på att vi har en ny sida här på bloggen. Uppe till höger finns nu en knapp ”Vad blev det till middag?”. En middagsdagbok att läsa som en meny fast baklänges, alltid kan den väl ge ett eller annat tips. Den nakna sanningen om vad som verkligen serveras i vårt kök förutom allt det som förr eller senare hamnar som recept här.

Påskveckan är igång och lite inspiration inför påskhelgens mat finner ni här eller kanske kan vi locka med en eller annan sillinläggning.

Vad planerar du äta till påsk, skriv gärna och berätta, vi är mer än nyfikna!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    På inköpslistan, som jag överlämnade till min man, står det bl a ansjovis, sill, lax, ägg, potatis, prinskorv, lök, godis och påskmust. Undrar om vi kan knåpa ihop något gott av det i påsk 🙂

    En varm och härlig påsk önskar jag er!
    Kram Birgitta

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Det låter nog som det kommer bli en god påskhelg hos er. 🙂
      Tack och en glad och härlig påskhelg till dig med!
      Kramizar!

      Svara

  2. Sara på Vardag.nu

    Har sett er lilla ”middagbekännelse” – kul idé! Roligt att se vad ni äter, även det som inte blir bloggat om 😉

    I påsk ska jag försöka hinna dra fram lergrytan och göra något gott och baka ett gott bröd också, tänkte jag. Påskmiddagen intas hos mamma, det blir nog vanligt påskbord med allt vad det innebär. Sill, ägg… Ja, julbord utan skinka helt enkelt.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Middagsbekännelse – det var ett bra ord! 😉
      Låter som att det är en bra och god påskhelg på gång för dig. Kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.