Citronkladdkaka2
Citronkladdkaka2

Citronkladdkaka med vit choklad och citronsirap. Vårens fester var temat för Matvrån.

Måndag 31 mars 2014

 

Så sitter vi nu med den finlandssvenska familjetidningen Kuriren nr. 5/2014, det pinfärska numret, i våra händer och vi är så där härligt pirriga i magen, förväntansfulla och jätteglada. Våra matbilder i färg och tryck i Matvrån med temat; Vårens fester. Vi känner oss stolta och oerhört tacksamma för möjligheten att få medverka igen.

För er som inte sitter med ett nummer av tidningen i er egen hand har vi fotat lite som kompensation.

 

matvrån-kuriren

 

Matvrån ur Kuriren nr. 5 2014.

kuriren 5/2014

kuriren-matvrån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exakt ett år har passerat sedan vi senast medverkade och mycket har hunnit hända på bloggfronten. Nytt utseende och ny adress. Den första upplagan av Livsnjutarnas Gourmetkök stängde vi ner så sent som förra veckan. Vi har blicken mot framtiden!

Till Matvrån hade vi komponerat en komplett meny värdig att serveras vid vårens festligheter. Lättare mat som känns fräsch och är enkel att tillaga. Mat som vi gillar att laga och äta. (För recept klicka på bildtexterna.)

 

Salta stjärnor2

Aptitretare: Salta stjärnor med löjrom, vispad crème fraiche och rödlök.

Räkcocktail1

Förrätt: Räk- och laxcocktail.

Lammkotlett med sötpotatis och fetaoströra

Huvudrätt: Dijon- och rosmarinmarinerade lammkotletter med ugnsbakad sötpotatis och fetaostkräm.

 

Citron ger vårkänslor och här får den ge smak åt denna kladdiga kaka med en citronsirap att ringla över. Frisk, fräsch och alldeles underbart god. Den perfekta avslutningen på en trevlig och vårlig festmiddag.

I kakan gömmer sig lite bitar av vit choklad med citronsmak som ger lite extra tuggmotstånd. Krämigt och mumsigt!

 

Citronkladdkakan gör man dagen innan så får den stå i kylskåp över natten för att stadga sig. Citronsirapen kan göras färdig tidigare än så. Allt som kan förberedas är guld värt och ger dig sinnesro och mer tid över för gästerna.

 

Citronsirap:

½ dl vatten
1 ¼ dl socker
saften från 1 citron

 

Blanda vatten och socker i en kastrull. Pressa ner juice från citronen. Låt koka utan att röra om i ca. 20 minuter tills blandningen fått en sirapslik konsistens. Låt kallna helt.

 

Kladdkakan:

1 ekologisk citron
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
½ tsk vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
80 g Fazer vit choklad med citronsmak

 

Garnering:

20 g Fazer vit choklad med citronsmak
citronskiva

 

Till servering:

citronsirap

 

 

Smält smöret och låt det svalna. Tvätta och torka citronen. Riv skalet och pressa ur saften i en skål. Hacka chokladen.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sänk hastigheten och tillsätt vaniljpulver, citronsaft och citronskal. Vänd ner smör, mjöl och den hackade vita chokladen och häll smeten i en smord form (diameter 24 cm) med löstagbar kant med ett bakplåtspapper fastspänt i botten. Grädda mitt i ugnen i 150ºC i ca. 40 minuter beroende på ugn. Kakan är färdig när den börjar släppa från kanten och får en skorpa på ytan som krackelerar. Låt kakan stå i kylskåp över natten så att den stadgar sig.

Låt gärna kladdkakan stå i rumstemperatur en stund innan servering så kommer smakerna fram på bästa sätt. Smält den vita chokladen och garnera kakan med den. Servera citronsirapen i en burk bredvid och låt varje gäst ringla lite över sin kakbit.

 

 

Citronkladdkaka1

Syrlig och god är denna underbara citronkladdkaka.

Citronkladdkaka3

 

Citronkladdkaka2

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. milla

    Härligt att baka med citron såå gott:) Det är min tur att bjuda på fika,på fredag, på jobbet. Är sugen på att baka bullar med citron i vi får väl se om jag lyckas göra dem innan fred:)
    Ha en bra vecka
    kram Milla

    Svara

  2. annepauline

    Jag tyckte att jag kände igen era recept när jag bläddrade i Kuriren och sen såg jag: Det ÄR ju ni! Härligt reportage. Där satt jag och läste och myste och tänk, det kändes precis som om jag känner er på riktigt.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, visst var det vi! Det var på tiden, inte sant!? 😉 Tänk att det känns som om vi känner dig en hel del också, i alla fall vet vi vad du kokar rätt ofta. 😉

      Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, säg det som inte blir lite godare med citron. 🙂 Ska vi komma över med en bit på en gång?
      Ja, det är jättemysigt att få möjlighet att göra lite tidningsinslag. Att kunna ta bloggandet en bit längre på vägen.

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.