earl grey-pannacotta-cruncy
earl grey-pannacotta-cruncy

Earl Grey pannacotta med hemmagjord crunchy müsli.

Söndag 30 mars 2014

 

Morgonstund har guld i mun. Inget snack om den saken när det serveras lyxig och len pannacotta med smak av Earl Grey tillsammans med en krispig müsli.

Månadens sötsak har denna månad som tema ”morgon” och där gick startskottet för fantasin. Hur många är det inte som startar dagen med té och yoghurt med müsli? Jo, även vi tillhör den skaran, till viss del. Kan man kombinera allt detta i en och samma skål på något sätt, tänkte vi. Jo, det kan man visst och vi ger er konceptet här och nu.

En väldigt mjuk, len och fyllig pannacotta med tydlig smak av Earl Grey. Pannacottan har vi även gett en svag nyans av vanilj och den är alldeles lagom söt. Denna morgonlyx har två texturer – mjuk och krispig som gör den extra smarrig. Den pyttelilla sältan från crunchyn lyfter denna morgondessert ytterligare.

Här hos oss i morse kunde man nästan ta på den andaktsfulla tystnaden som uppstod när vi provsmakade vår senaste kökskreation. Oooo, himmel och pannacotta så god den var!

Självklart kan man även äta denna pannacotta som en helt vanlig efterrätt. Men eftersom den helst ska stå en natt i kylskåp är den perfekt till frukost. Müslin förbereder man i samma veva så är även den klar och står färdig i glasburken.

Vilken trevlig start på en ny dag – tänk Earl Grey pannacotta med vaniljtoner med knaprig müsli! Både munnen och magen blir glada och även din frukostvän.

 

 

4 portioner. (i skålar som rymmer ca. 1,1 dl)

 

4 1/2 dl vispgrädde
2 msk Earl Grey Premium teblad
1 tsk gelatinpulver
1 1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk vaniljpulver
50 g ljust muscovadosocker

 

Till servering:

crunchy müsli (recept nedan)

 

Blanda vispgrädden och tebladen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Stäng av värmen och täck kastrullen med aluminiumfolie som du pickar lite hål i så att ångan kan avdunsta. Låt tebladen dra i en timme.

Mät upp vattnet i en liten skål och häll i gelatinpulvret och låt svälla 5 minuter.

Sila grädden och pressa ur tebladen med baksidan av en sked så att all vätska pressas ur. Häll tillbaka den silade grädden i kastrullen och tillsätt sockret, vaniljpulver och gelatinet. Värm försiktigt under omrörning tills socker och gelatin smält. Grädden får inte börja koka!

Häll upp i serveringsskålar och ställ kallt att stelna i minst 5 timmar, helst över natten. Pannacottan håller sig upp till tre dagar i kylskåp täckta med plastfolie.

 

Crunchy müsli:

Ugnstemperatur: 200°

 

2 dl naturell müsli, ekologisk
1 dl oskållad, hel mandel
1/2 msk flytande honung
1 msk vatten
1 msk rapsolja
en nypa flingsalt

 

Hacka mandlarna lite lagom grovt. Häll müsli och mandel på en bakpappersklädd plåt. Ringla över den flytande honungen. Blanda ihop rapsolja och vatten och häll över müslin. Strö över en nypa flingsalt. Blanda snabbt ihop med hjälp av fingrarna, det får gärna vara lite klumpar.

Rosta i ugn, lite lägre än mittenfalsen, 15-20 minuter tills blandningen börjar få en fin gyllenbrun färg. Rör om med jämna mellanrum och akta så det inte bränns. Lyft bakpappret av plåten och låt müslin kallna helt. Förvara i lufttät burk.

 

earl grey-pannacotta-cruncy

 

 

pannacotta-earl grey-crunchy-müsli

 

Morgonlyx med Earl Grey pannacotta med crunchy müsli.

 

crunchy-pannacotta-earl grey

 

En bra start på dagen!

pannacotta-earl grey-crunchy

 

 

 

Smarrig morgonstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Sara

    Jag tycker det låter superspännande med te i pannacottan! Även om jag inte är något fan av ju Earl Grey… Jättekul ide, kan absolut se dessa som en del av en helgfrukost eller brunch 🙂

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Mycket spännande tyckte även vi, lite tveksamma till om det skulle lyckas men friskt vågar är hälften vunnet. Såna där utmaningar kan sätta igång så mycket idéer, ibland är de rent livsfarliga! 😉

      Svara

  2. Pingback: Morgonstund | Söta saker

Lämna ett svar till Mårtensson kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.