vitlök-ugnsbakad-dipsås
vitlök-ugnsbakad-dipsås

Dipsås på ugnsbakad vitlök – rena rama medicinen.

Fredag 28 mars 2014

 

I dessa förkylningstider, vad kan passa bättre att bjuda er på om inte en dipsås med mycket vitlök i. Inte den fräna starkt smakande vitlöken. Utan vitlök som bakats mjuk i ugn och fått en härlig sötaktig och mild smak.

Den här vitlöksdippen blev sååå fantastiskt god att vi hade kunnat sitta och äta den med bara sked, utan tillbehör. Men självklart gjorde vi ju inte det, eller jo kanske lite. I huvudsak hade vi den till att dippa färska räkor i, detta var förra veckans förrätt/fredagsmys för oss. Självklart lite rosa bubbel i glaset, det gäller ju att se till att vi infriar vårt nyårslöfte om mer bubbel i glasen. Tycker vi gör det rätt bra hittills. Hur går det med era nyårslöften, om ni gav några vill säga?

Självklart kan annat än räkor dippas häri med, minst lika gott med grönsaksstavar och klyftpotatisar från ugnen.

Receptet har vi hittat i boken ”Tapas” från Parragon Books Ltd /Replik in Sweden AB.

 

 

1 skål.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

2 vitlökar, delade i klyftor
1 msk olivolja
5 msk grekisk yoghurt
4 msk majonnäs
1 krm paprikapulver (vi använde ungerskt)
flingsalt

 

Till dekoration:

en nypa paprikapulver

 

Lägg vitlöksklyftorna i en ugnsform och ringla över olivoljan. Blanda väl så att klyftorna täcks. Bred ut dem i ett jämnt lager och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills klyftorna är mjuka. Ta ut ur ugnen och ställ att svalna tills vitlöksklyftorna är svala nog att hantera.

Skala vitlöksklyftorna, lägg dem på en tallrik och strö lite flingsalt över. Ta en gaffel och mosa dem släta.

Blanda yoghurt och majonnäs i en skål och krydda med paprikapulver. Rör ner vitlöksmoset och smaka av med eventuellt lite mer flingsalt.

Täck med plastfolie och ställ att svalna i kylskåp fram till servering.

 

vitlök-ugnsbakad-dipsås

 Ugnsbakade vitlöksklyftor får en mild och söt smak.

 

vitlök-dipsås

 Dipsås på ugnsbakad vitlök – vansinnigt gott!

 

vitlök-ugnsbakad-dipsås

 

Och som vi sitter på nålar nu. Vi flyger på brevlådan varje dag för att se OM nyaste numret av Kuriren möjligen skulle kommit. Men icke! Den som väntar på något gott väntar alltid för länge. Vi vill ju se vårt senaste bidrag till Matvrån i tryck nuuuu, helst redan i onsdags när tidningen kom ut i Finland.

Men vi får väl göra det bästa av vår väntan och njuta av det underbara vårvädret som vi har här i Kungälv idag. I skuggan visar termometern +12,4. Så ut i solen ska vi gå, jopp-hej-di jopp-hej-da. Imorgon är det dags för Göteborgs Lakrits- och chokladfestival och biljetterna har vi redo. Följt av ett restaurangbesök.

Önskar er alla go’ingar som berikar vår blogg med finbesök en underbart mysig fredag och en härlig start på helgen! Var rädda om varandra!

 

Smarrig vitlöksstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Livsnjutarna

   Javisst smakar det gott, bara man är en vitlöksvän! 😉
   Tack för att du lämnade ett litet avtryck här hos oss och välkommen tillbaka. 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.