chili-revbensspjäll-lergryta
chili-revbensspjäll-lergryta

I lergrytan: Chilispjäll.

Onsdag 26 mars 2014

 

Mitt-i-veckan dagen är här, lill-lördag för hela slanten. Kanske dags att så småningom börja blicka framåt mot helgens mat. Planera meny, kanske något som behöver eller kan förberedas redan nu. I den vevan vill vi passa på att bjuda er på en kalasgod huvudrätt av det mer pubbiga slaget som passar förträffligt till fredags- eller lördagsmyset. Men ändå så husmorsaktigt tillrett som i den allsmäktiga lergrytan. Skulle tjocka revbensspjäll med smak av chili smaka?

Apropå smak. En tanke slog oss när nu frugan i huset snörvlar och har sig. Tänk om man för alltid skulle tappa både lukt- och smaksinne. Hujeda oss säger vi! När det är bara tillfälligt får man ju försöka klara sig även om det kan kvitta vad man äter när allt smakar papper. Men tänk om man visste att det aldrig skulle gå över? Vad vore vi matbloggare utan smak och lukt liksom? Vågar vi ens tänka tanken?

Men åter till lergrytan. Revbensspjällen får en mild och fin chilismak. Självklart kan man öka på mängden chili om man vet med sig att man vill ha ordentligt sting på tallriken. Svettas lite extra. Paprikorna som samsas med revbensspjällen blir härligt saftiga och söta i smaken. Steklökarna blir också förförande goda. Flera tillbehör klara i samma gryta, det ni!

BBQ-fraichen är verkligen en dipsås som överträffar alla andra. En 10-poängare utan dess like! Från början ett hopkok av sånt som vi hade över. Nu funderar vi allvarligt på att göra vår egna bejublade BBQ-sås enbart för att frysa in i mindre portioner så vi kan göra denna rökiga dipsås närhelst vi önskar. En favoritdip förr i tiden har varit Ranch, tänk er nu denna men sjuttioelva gånger godare och bättre! Och hemlagad framför allt! Mycket god att även dippa grönsaksstavar i.

Efter så mycket lovord till oss själva känner vi att även upphovsmakaren till detta recept bör få lite berömmelse. Receptet har vi alltså hittat hos Allt om Mat men gjort om det lite grann.

 

3 portioner.

 

1 kg tjocka revbensspjäll, delat i bitar
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
250 g små steklök
2 paprikor (vi använde röda)
1 msk hackad röd chili (från frysen)

 

Sås:

1 msk olivolja
1 msk svensk senap
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk chilisås
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk worchestersås
några tag med svartpepparkvarnen

 

Att servera till:

BBQ-fraiche (recept nedan)
råstekta potatisstickor

 

BBQ-fraiche:

3/4 dl av vår supergoda BBQ-sås
1 burk (200 g) crème fraiche, 34%

 

 

Lägg lergrytan i kallt heltäckande vattenbad ca. 20 minuter.

Skala steklökarna, kärna ur paprikorna och dela varje i 6 bitar.

Blanda alla ingredienser till såsen.

Gnid in revbensspjällen runtom med salt och citronsaft. Lägg köttbitarna i lergrytan blandade med paprikabitar, steklökar och hackad chili. Häll över såsen och lägg på locket.

Ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200° och låt grytan stå där i 1 1/2 timme.

Lägg upp på tallrikar och servera gärna med råstekta potatisstickor och BBQ-fraiche.

 

chilispjäll-lergryta

 

Tjocka revbensspjäll med steklökar och paprika. Pubmat tillredd i lergryta. God helgmat.

revbensspjäll-lergryta-chili

 

bbq-fraiche-dip

råstekt potatis

 

 

 

 

 

 

 Våra tillbehör; BBQ-fraiche och råstekta potatisstickor.

 

 

chili-revbensspjäll-lergryta

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Sar

    Jodå, jag klurar på nästa veckas matsedel nu, ska laga något att gästblogga tänkte jag, alltid lika svårt 😀 Jag får nog rota fram lergrytan också tror jag, det här ser ju kanoners ut!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, fram med lergrytan bara, på den Sara! 🙂
      Ååå ska bli så spännande att se vad du hittar på till ditt gästbloggsinlägg.
      Kramizar!

      Svara

  2. annepauline

    Lergryterätter blir alltid kanongott.
    Det här ser grymt gott ut för att inte tala om tillbehören. Det lutar åt att jag gör denna rätt i helgen!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Grymt gott sa grisen i lergrytan! 😉 Härligt, då vet vi vad du äter i helgen, hoppas det smakar. Kram på dig!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.