Lammkotlett med sötpotatis och fetaoströra
Lammkotlett med sötpotatis och fetaoströra

Dijon- och rosmarinmarinerade lammkotletter med ugnsbakad sötpotatis och fetaostkräm.

Söndag 23 mars 2014

 

Tänk er en festmåltid i glada vänners lag så här nu på vårkanten där huvudrätten består av lamm som är ett magert, smakrikt och mört kött. Som marinerats med både rosmarin, dijonsenap och persilja. Marinaden går finfint ihop med lammsmaken utan att dominera och är dessutom kockens stora favorit.

Som tillbehör har vi valt den oslagbara kombinationen av sött och salt tillsammans med lite syra. I form av ugnsbakad sötpotatis och en ljuvlig fetaostkräm (som vi bloggat om tidigare här.) Festligare än så här kan det knappast bli!

Både kotletterna och sötpotatisen kan även tillredas på grillen när den säsongen kommer.

 

4 portioner.

 

4 stora lammkotletter

 

Marinad:

1 dl persilja, hackad
1 dl kallpressad olivolja av god kvalitet
2 msk dijonsenap
2-3 klyftor vitlök, pressad
1 kruka färsk rosmarin, finhackad
grovmalen svartpeppar

 

Till stekning:

salt
pressad citronsaft

 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål, ha i olivoljan sist. Bred ut marinaden över kotletterna, täck med plastfolie och lägg i kylskåp och låt dra över natten.

Ta ut lammkotletterna i god tid innan stekning, de ska vara nästintill rumstempererade för bästa stekresultat. Stek kotletterna i 2-3 minuter per sida på medelhög värme. Salta och pressa över lite citronsaft. Lyft över på en tallrik och täck med aluminiumfolie så att värmen får jämna ut sig, låt stå i ca. 5 minuter. Kotletterna kan också kolgrillas, vilket ger en underbar smakupplevelse!

 

 

Ugnsbakad sötpotatis (batat):

4 sötpotatisar

Sätt ugnen på 200 ºC. Picka sötpotatisarna och svep in dem i aluminiumfolie. Baka i ugnen i ca. 1 timme. (För tillagning på grillen sveps de in i dubbla lager av aluminiumfolie och läggs direkt på glödbädden i ca. 30 minuter, och vänds efter halva tiden.)

Gör ett kryss i mitten och tryck ihop så att potatisen öppnar sig. Klicka i fetaostkrämen.

 

 

Fetaostkräm:

150 g fetaost
2 dl matyoghurt
rivet skal av en citron
1 tsk flytande honung
1 krm salt
svartpeppar

 

Mosa fetaosten, blanda i de övriga ingredienserna och rör om. Låt stå en stund innan servering. Servera gärna extra fetaoströra i en liten skål bredvid varje tallrik.

 

Lammkotlett med sötpotatis och fetaoströra

Som huvudrätt på vårfesten serveras lammkotlett i dijon- och rosmarinmarinad tillsammans med ugnsbakad sötpotatis med en ljuvlig fetaostkräm.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.