kålpudding-lergryta-lingonsylt
kålpudding-lergryta-lingonsylt

Kålpudding i lergryta.

Onsdag 19 februari 2014

 

Mitt i veckan och det vankas ypperlig vardagsmat hos oss. Idag serverar vi er en mustig och mycket god kålpudding tillagad i lergrytan, som är en trogen vän till oss. Vill ni se våra andra goda recept på mat i lergryta hittar ni dem här. Och vill ni ha en annan variant på kållåda tillagad i vanlig ugnsform hittas det receptet här.

Den här kålpuddingen kräver minimalt med förberedelser, man kan nästan säga att den sköter sig själv. Ingen risk att den bränns vid eller blir torr. Den blir otroligt smakrik tack vare att alla smaker kapslas in under lergrytans lock.

Och under tiden kålpuddingen är i ugnen kan man hitta på precis vad man känner för. Perfekt för en fullspäckad vardag med andra ord!

Receptet och inspirationen hittade vi hos Milla.

 

6 portioner.

 

1 kg vitkål
500 g blandfärs
3 msk mörk sirap
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 1/2 dl vatten + 1 1/2 msk kalvfond
smör

 

Servera med:

lingonsylt
ev. kokt potatis

 

Lägg lergrytan i kallt vattenbad så att den är helt täckt och låt den ligga där ca. 15 minuter.

Strimla vitkålen fint och fräs den i smör tills den börjar få lite färg. Blanda ner sirapen och ställ åt sidan.

Krydda köttfärsen med salt och svartpeppar och blanda väl.

Lägg hälften av vitkålen i botten av lergrytan och bred över färsen. Täck med resterande vitkål. Häll på buljongen och toppa med några klickar smör.

Ställ in grytan med locket på i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225° och låt kålpuddingen tillagas i ugn 1 1/2 timme. Ta av locket och låt grytan stå inne 5-10 minuter så att kålpuddingen får lite färg på ytan.

Servera kålpuddingen med en god lingonsylt och eventuellt kokt potatis.

 

Lergrytan bjuder på en mustig och smakrik kålpudding.

Kålpudding är ypperlig husmanskost.

Kålpudding och lingonsylt är gott ihop på tallriken.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Kålpudding är gott. Jag ska absolut prova detta recept i lergrytan. Jag har ett annat recept som jag fått av en bloggerska. Då ska kållådan också vara i ugnen ca 1,5 timme men i stället för vatten har man i grädde och lite soja. Det är så gott så man nästan svimmar, hahaa!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Det lät också mycket gott, ska försöka komma ihåg att testa det vid tillfälle. Hoppas vår version smakar när du väl gör den.

      Svara

Lämna ett svar till Mårtensson kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.