rotfruktssoppa-äppeltopping
rotfruktssoppa-äppeltopping

Rotfruktssoppa med äppeltopping.

Söndag 16 februari 2014

 

När vädret är rått och fuktigt som idag, och man inte riktigt vet om det är vinter eller ej, passar en rykande varm soppa alldeles perfekt! Denna soppa är underbart krämig, mustig och väldigt mättande tack vare linserna!

Curry och spiskummin bidrar till en lagom hetta som får den kallaste själen att känna sig varm ända ner i tårna! Äppeltoppingen bidrar med lite extra syra och samsas mycket bra med värmen från kryddorna. Som alltid blir soppan godast om man tillreder den dagen innan, men det funkar utan problem att sörpla i sig den på en gång.

Receptet har följt med oss i många år och nu är det vår tur att skicka det vidare till er.

 

4-6 portioner.

 

1 bit rotselleri
2 morötter
1 gul lök
2 potatisar
1 dl gröna linser
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
2 krossade vitlöksklyftor
smör
1 1/2 liter kycklingbuljong (vatten + 3 msk kycklingfond)
salt, svartpeppar

 

Äppeltopping:

2 dl crème fraiche
1 äpple, finhackat
hackad persilja

 

Skala, ansa och grovtärna alla ingredienser. Fräs allt i smör tillsammans med kryddorna. Häll på buljong och koka mjukt i ca. 20 minuter. Mixa med stavmixer tills soppan blir riktigt slät. Smaka av med salt och peppar.

Rör ihop ingredienserna till äppeltoppingen. Servera soppan med en klick äppel- och persiljefraiche.

 

 En rykande varm soppa full av rotfrukter och med en fräsch äppeltopping att servera till. 

 

En liten helgrapport kan väl vara på sin plats. Vädret har inte visat sin från sin bästa sida, stormat hejvilt och regnet har idag öst ner. Svårt att tro att det enligt almanackan är februari och torde vara vinter. Trots det tog vi oss tappert ut på en promenad, nästan så vi borde få en guldstjärna för vår tapperhet i dessa OS-tider som intresserar oss minimalt. Erkänner dock att vi satt bänkade framför Melodifestivalens deltävling igår kväll, men vi var ju mer eller mindre tvungna att se om det fanns några bekanta i Göteborgspubliken.

För övrigt har vi tagit det mest lugnt, njutit av en helt ledig helg tillsammans. Inget vi är bortskämda med direkt och humöret åkte visst lite berg- och dalbana ett litet tag! Ätit god mat har vi dock gjort och fotat lite inför kommande matreportage. Nu gäller det för oss att sakta men säkert få ihop vardagen på ett bra sätt för oss båda när det nu är heltidsjobb som gäller för herr och fru. Så lite nya rutiner har kommit upp till diskussion och nu får vi helt enkelt prova oss fram. Och vi hoppas på att tröttheten sakta smyger sig bort när kroppen börjar vänja sig vid heltidsjobb för frugans del. Men hellre trött och glad än både bitter och trött!

Önskar er alla en fin start på den kommande veckan!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.