köttfärslimpa-fransk löksoppa
köttfärslimpa-fransk löksoppa

Fransk köttfärslimpa.

 Söndag 9 februari 2014

 

Som ni säkert redan vet så är vi i vårt hushåll inga förespråkare för halvfabrikat. Men det finns tillfällen där även vi får se genom fingrarna en aning. Denna köttfärslimpa har hängt med sedan kocken var tonåring, och det är bra många år sedan!

En påse fransk löksoppa fungerar som kryddning och ersätter även det mesta av ströbrödet, så receptet är mycket enkelt! Och det blir underbart gott! Löksmaken och sältan blir perfekt! Med grädden som hälls i ugnsformen är också såsen fixad utan större besvär. Husmanskost när den är som bäst!

Receptet har legat på is i flera år, och efter lite betänketid och smakminnen beslöt vi att ”damma” fram det, varsågoda!

 

6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°C

 

1 påse Fransk löksoppa (Blå Band)
2 dl gräddfil
3 msk ströbröd
2 ägg
500 g blandfärs
2 1/2 dl grädde

 

Börja med att blanda ihop löksoppsingredienserna med gräddfil och ströbröd i en stor skål. Låt svälla i 10 minuter. Blanda i köttfärsen och äggen och forma sedan till en limpa i en smord ugnsform. Pensla limpan med lite olja och strö över lite ströbröd.

Grädda i ugnens mitt ca. 45 minuter. När det återstår 5-10 minuter av gräddningstiden, tillsätt grädden i ugnsformen som sås. Servera med kokt potatis eller pasta.

 

Denna smakrika köttfärslimpa får sin franskhet från en löksoppspåse.

 

Japp, då är vi tillbaka på banan igen ska vi hoppas. Ett litet uppehåll har det visst blivit. Ni undrar säkert vad det kan bero på? Tja, det tar alltid extra mycket energi att byta jobb och finna sig i nya arbetstider, rutiner och hur man ska få ihop vardagen. Det är nämligen så, till bådas stora glädje får vi väl säga, att damen i hushållet har sadlat om från lagerråtta till dagistant (come back ska ni veta efter nästan 11 år!) igen. Och har man inte jobbat heltid på 3 1/2 år så är man ganska mör i kropp och knopp. Men hon tar detta med ro och har ett stort leende på läpparna och det är huvudsaken.

Sen har vi också haft finbesök av två systerdöttrar till frugan. De kom förra helgen när även ”Scandinavian Cake Show” gick av stapeln här i vår stad. Det blev minsann en riktigt tårtig helg, mer om det i ett senare inlägg. Den ena systerdottern, Heidi, åkte hem i måndagsmorse och den andra, Wilma, åkte hem idag på förmiddagen. Så inget har varit sig likt den sista tiden men glada är vi för det. Trevligt har vi verkligen haft det! Och inte nog med det så befinner sig även herremannen just nu i Finland på besök hos föräldrarna. Tala om att alla flyger och far hit och dit denna vecka!

Önskar er alla en fin start på den kommande veckan!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Sara på Vardag.nu

    Nog har jag undrat var ni har varit 🙂 Skönt att det bara är trötta ni varit – att vara trött efter en dags jobb är väl nästan härligt om man tt ett jobb man trivs med! 🙂 Grattis!

    Svara

  2. annepauline

    Hejsan! Jag har undrat vart ni ”försvunnit”. Ibland hinner man inte med allt. Köttfärslimpa är gott. Det finns otaliga varianter. Denna variant ska jag absolut prova.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vad det värmer att höra att vi varit saknade av flera av våra läsare. Nej, tiden räcker inte alltid till trots hur mycket man vill, ibland får man helt enkelt prioritera bort saker som är roliga.
      Köttfärslimpan tycker vi absolut att du ska prova, vi gillar den mycket!

      Svara

    1. Livsnjutarna

      Vardagsklassiker var ett bra namn! 🙂 Vi gör den också väldigt sällan trots att den är så god och relativt enkel att göra, mättar många magar med minimal arbetsinsats.

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.