kyckling i chokladsås-chili
kyckling i chokladsås-chili

Kyckling i chili- och chokladsås.

Söndag 26 januari 2014

 

Vi lovade oss själva, som något av ett nyårslöfte, att 2014 är året då vi ska testa att använda oss av choklad i matlagningen. Ja, nu är det gjort! Många börjar försiktigt med en liten bit mörk choklad men vi drog till med hela 50 g (!) på en gång. Har de blivit helt skvatt galna tänker ni säkert nu när ni fick höra chokladmängden. Vi kände oss väldigt modiga och följde bara receptet, får vi säga till vårt försvar.

Detta recept visade sig dock vara ett mycket lyckat sådant med fin harmoni mellan tomat, chili och choklad. Kanel gav ytterligare en fin och svag smaknyans till såsen. Någonstans fick denna rätt oss att tänka lite på stifado.

Den här såsen fick en något bättre balans mellan chili och choklad dagen efter den blivit tillagad. Men säg det som inte smakar ännu bättre dagen efter – ja, förutom avslagen öl då!

Det blev ganska mycket sås över som vi frös ner och kan använda oss av en annan gång. Här ska inget kastas bort!

Receptet är hämtat ur finlandssvenska ”Samarbete Mat” (oktober 2011).

 

4 portioner.

 

4 bröstfiléer av kyckling
olja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förpackning (à 500 g) krossade tomater med chili
3 msk tomatpuré
1 tsk kanel
3 dl hönsbuljong ( 3 dl vatten + 1 1/2 msk kycklingfond)
50 g mörk choklad (vi använde Lindt 85%)
1 msk farinsocker
salt, svartpeppar

 

Bryn kycklingfiléerna på båda sidorna i olja i en stekpanna, lägg sedan över dem på tallrik.

Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs i olja i stekpannan. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, kanel och hönsbuljong. Tillsätt den mörka chokladen bruten i mindre bitar och rör om tills chokladen har smält helt. Krydda med farinsocker, salt och svartpeppar.

Lägg ner de brynta kycklingfiléerna i chili- och chokladsåsen och låt småkoka ca. 15 minuter under lock.

Skär gärna kycklingfiléerna i skivor så ser det finare ut på tallriken och servera med t.ex. basmatiris till.

 

 

Choklad i matlagning är en spännande upplevelse.

Kyckling i en mustig chili- och chokladsås.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Faster

    Hej. I morgon kväll ska jag vara med om ett tårtdekorationstillfälle med marthor och Clina Svenskon. Känner du till henne? Kolla hennes blogg.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, henne känner jag till. Hon är jätteduktig på att göra tårtor, så spännande att få träffa henne. Hoppas ni hade trevligt!

      Svara

  2. Amy's piece of cake

    Oj, vilken härlig kombination…. chili och chokladmarinad till grillat har jag testat och ja allt jag har bakat med den kombon också förstås!

    Tack snälla för er fina kommentar om Hembakat inne hos mig. Önskar er en fin kommande vecka, kram på er!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, vi försöker spinna vidare på var vi kan använda oss mer av choklad i maten. 😉 Verkligen spännande chilirecept du hade i tidningen, härligt.
      Det samma till dig, kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.