Äppelpaj-calvados
Äppelpaj-calvados

Helgflärd med calvadosdoftande äppelpaj.

Fredag 17 januari 2014

 

Inte för att vi vill verka tjatiga men här blir det äppligt på bloggen igen. Ni får ursäkta, men vi kan absolut inte längre sitta och hålla inne med receptet på denna fantastiskt calvadossiga äppelpaj. Vi menar, det är ju trots allt fredag och både helg samt snö i sikte och då säger väl ingen nej till en lyxig paj med äpple i.

Det här är en paj vi tar till när det vankas tillfällen som kräver lite mera flärd såsom när gumman fyllde trettio år (det var länge sen nu, långt innan denna blogg ens existerade!) och nu senast på självaste nyårsafton när vi myste med finfina vänner.

Bli nu inte förskräckta utav alkoholmängden, 2 dl calvados låter inte bara mycket utan det är det också. Men själva alkoholen avdunstar när man låter äppelbrännvinet koka in med äppelbitarna. Kvar blir äppelbitar som smakar så mycket mer äpple än ett färskt äpple. Mycket mer mustig och fyllig äppelsmak än ni någonsin tidigare smakat.

Pajen ser väldigt enkel ut och fattig i fyllningen men den är en ren smakexplosion av äpple. Och vi tycker att det är godast att servera enkel vaniljgrädde till.

Receptet har vi hittat hos ICA-Kuriren.

 

Ugnstemperatur: förgrädda i 175° och pajen gräddas senare i 225°

 

Ca. 6 bitar.

 

Pajdeg:

150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker

 

Fyllning:

ca. 500 g äpplen, skalade och tärnade
100 g smör
1 dl socker
2 dl calvados (äppelbrännvin)

 

Till servering:

lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver

 

Nyp ihop smör, mjöl och sockersorterna till en deg. Låt vila kallt en stund i kylen.

Stek äppelbitarna i smör tillsammans med sockret. Tillsätt calvadosen och låt koka ihop med äppelbitarna. Det här momentet tar en stund, räkna med 45-60 minuter.

Klä en smord pajform, med diameter 24 cm, med degen. Förgrädda på den lägre ugnstemperaturen i ca. 10 minuter.

Öka på ugnsvärmen. Fyll det förgräddade pajskalet med äppelbitarna och grädda i ca. 10 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun yta.

Servera pajen, gärna ljummen eller i alla fall rumstempererad, tillsammans med vaniljgrädde.

 

En äppelpaj som smakar så mycket mer äpple tack vare att äppelbitarna fått koka ihop med calvados.

 

Önskar er alla fina människor en underbar helg!

 

Smarrig äppelstund!
~Neta & Peppe~

 

    1. Livsnjutarna

      Ja, den här äppelpajen är verkligen något extra. Roligt att du tittade förbi Amy, kram på dig också! 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Sara på Vardag.nu Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.