Äppelrutor-kolasås-philadelphia
Äppelrutor-kolasås-philadelphia

Äppelrutor med kolasås och Marstrands havshotell.

15 januari 2014

 

Så här mitt i veckan, denna nästan lite soliga lill-lördag, tänkte vi bjuda er på lite gott till fikastunden. Vi bullar nämligen upp med underbart goda äppelrutor med ett lager fyllning av philadelphia som toppas med kolasås. Receptet har väntat länge på att få bakas hos oss men nu blev det så att det fick följa med frun i huset när hon var på Finlandsbesök förra veckan. Kanske märkte ni att hon var borta, eller inte. Utan dator och internet bloggas det i alla fall inte mycket. Japp, familjemys i en hel vecka stod på tapeten istället och det var intensiva dagar kan hon intyga.

Äppelrutorna fick dessutom äran att fresta på syster-ysters fikabord när hon dukade upp till kalas. Och de blev mycket väl mottagna. De gav faktiskt något av det lilla extra. Man skulle tro att de är otroligt söta i smaken men faktum är att philadelphian dämpar sötman och gör dem rakt av helt oemotståndliga. Och farinsockret ger dem en extra nyans av kola.

Receptet är hämtat ur ”Österbottens Tidning” (23/5 3013).

 

Ca. 20 äppelrutor.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

Botten:

4 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
225 g mjukt smör

 

Ostfyllningen:

600 g Philadelphiaost
1 1/2 dl socker
3 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker

 

Äppelfyllningen:

3 äpplen
2 msk socker
1/2 msk kanel
ev. 1/4 tsk malen muskotnöt

 

Smultopping:

2 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g mjukt smör

 

Kolasås:

1 burk kondenserad mjölk (som fått koka i två timmar ständigt täckt av vatten i en kastrull)

 

Botten:
Blanda vetemjöl och farinsocker i en skål. Blanda i smöret med en gaffel tills blandningen är smulig. Platta ut degen (använd lite mjöl på fingrarna så går det lättare) i en ugnsform, ca. 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca. 15 minuter eller tills botten är ljusbrun.

Ostfyllningen:
Vispa Philadelphia och socker med en elvisp till en jämn och fluffig smet. Tillsätt äggen ett i taget och vaniljsocker. Vispa tills det blandats ordentligt. Häll ostfyllningen över den varma kakbottnen.

Äppelfyllningen:
Skala och skär äpplena i små tärningar och blanda i socker, kanel och ev. muskotnöt. Strö äpplen i ett jämnt lager över ostfyllningen.

Smultopping:
Blanda ihop alla ingredienser till toppingen. Använd händerna eller en gaffel för att göra en smulig topping. Strö smulorna över kakan och grädda ca. 45 minuter eller tills fyllningen har stelnat och kakan fått fin färg.

 

Ringla över kolasåsen (har den hunnit svalna och blivit trögflytande värm den försiktigt igen i vattenbad) direkt när kakan kommit ut från ugnen. Låt kallna helt och skär sedan kakan i lagom stora bitar.

 

Ljuvliga äppelrutor som toppats med kolasås.

 

Och det är inte bara fruns syster som redan hunnit fira födelsedag detta nya år utan även frun själv. Hon hann sova någon timme hemkommen från Finlandsbesöket i fredags innan hon fick packa en ny väska och dra iväg igen. Lilla gubben hade nämligen fixat en mycket trevlig överraskning i present; en övernattning på Marstrands Havshotell med tillgång till spa, finmiddag och frukostbuffé. Mycket trevligt och helt klart prisvärt, perfekt när vi dessutom har det på så nära håll, resväg på ca. 30 km. Vi träffade också ett mycket trevligt par som vi var bordsgrannar med under middagen som vi fortsatte prata med i flera timmar. Hej till er, Cia och Christian om ni kikar in här!

Här får ni ta del av ett litet bildcollage.

Marstrands havshotell-hotellrum

Ett fint och fräscht hotellrum.

Bubbel på rummet

Bubbel på rummet var beställt.

 

 

 

 

 

 

 

Marstrands havshotell-brödpåse

Bröd till maten serverades ur papperspåse.

 

Marstrands havshotell-förrätt-löjrom

Förrätt: Löjrom från Vänern, serverad med toast, syrad hängd grädde och finskuren rödlök.

Våra efterrätter!

Övre bilden: citronmousse med crème och gelé på päron, päron- och citronsorbet, yoghurtcrisp samt citronkaka.

Nedre bilden: chokladcreme på dulcey blond med smetanasorbet, saltrostade pistage- och pecannötter samt karamell.

Utsikt från hotellrummet.

Netas födelsedag

Grattis till mig och skål!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så vårt gemensamma nyårslöfte att förgylla livet med mer bubbel tog sig väl ut i helgen som var med bubbel i glasen två kvällar. Vi kan varmt rekommendera det rosa bubblet vi köpte till den riktiga födelsedagen; Viña Maipo Brut Rosé (nr. 7766) från Systembolaget.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Försenat GRATTIS!
  Så lyxigt ni haft det, oj så härligt.
  De här äppelrutorna verkar riktigt läckra. Jag har läst på andra ställen om kondenserad mjölk men inte ”vågat” mig på den. Det verkar lite omständligt att burken ska koka flera timmar. Man måste väl passa burken noga så inte vattnet kokar bort? Hjälp, tänk om den exploderar!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack kära du för gratulationerna! Ja, det var riktigt lyxigt och en sådan trevlig överraskning att få. Vi är båda övertygade om att överraskningar och lite lyx behövs i livet med jämna mellanrum… och mera bubbel i glaset! 😉

   Vi är helt säkra på att du fixar att koka en burk med kondenserad mjölk. En kökstimer är alltid bra att ha till hands. Ställ in den med en halvtimmes mellanrum så glömmer du inte bort att kolla om det behövs fyllas på lite (hett) vatten på burken. Det behöver inte stormkoka. Explosionsrisk har vi aldrig ens tänkt på och hittills är vi helskinnade. 😉 Men vill du vara helt säker går det säkert minst lika bra att köpa färdig kolasås på tub att ringla över men den är mycket sötare i smaken än vad kolasås kokad på kondenserad mjölk är. Bra vågat är hälften vunnet! Trevlig helg till dig!

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Stort tack Tina! Och lite lyx behöver alla med jämna mellanrum. Testa att göra kakorna och du inser hur farliga de är! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.