IMG_0593
IMG_0593

Crème ninon.

Torsdag 9 januari 2014

På torsdag äts det ärtsoppa och på fredag är det fest brukar det sägas. Men denna gröna ärtsoppa är nog något av en ärtsoppa de luxe, som passar mycket väl till en festlig förrätt. Soppan heter crème ninon och är en av Tore Wretmans klassiker (källa:Wikipedia). Receptet kommer från Icakuriren nr 51-52 (2013).

För första gången stiftade vi bekantskap med denna lyxiga ärtsoppa på nyårsafton 2013. Våra kära vänner skulle ta med sig lokalfångad hummer till vår nyårsmiddag. Då började förstås kocken i hushållet undra hur den fina råvaran bäst skulle serveras och ätas till förrätten. Vi kände inte för att gratinera eller blanda hummerbitarna i en sallad eller cocktail, utan låta den fina smaken tala för sig själv. Självklart ville vi ha något annat än bara hummer, och då bestämde sig kocken för crème ninon.

Soppan är underbart krämig samtidigt som den får lite skjuts av cayennepepparns hetta. Syran och luftigheten står champagnen/mousserande vinet för. Detta blev en perfekt match med hummerns milda och fina smak.

 

Crème ninon, 8 förrättsportioner

 

3 schalottenlökar
4-5 persiljestjälkar
1,5 l kycklingbuljong av fond (vatten 3 msk fond)
1,5 dl torrt vitt vin
1 kg frysta gröna ärtor
salt, cayennepeppar
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl champagne eller mousserande vin

 

Skala och dela löken, bryt persiljan. Koka med buljong och vin i 20 minuter Tillsätt ärtorna, koka upp hastigt igen. Mixa soppan och passera allt genom sil. Skalen ska inte användas i soppan!

Smaka av med salt och cayennepeppar, i små duttar. Tänk på att smaken kan vara ganska markerad, för dämpande grädde ska i före servering. Så här långt går det att förbereda soppan dagen innan. Ställ bara i kylen.

Servering: Värm soppskålarna i ugnen, 60 grader, alternativt häll kokande vatten i skålarna. Vispa grädden pösig. Hetta upp soppan snabbt under omrörning tills den blir rykande varm. Vänd i grädden. Fördela i de förvärmda soppskålarna. Slå en skvätt champagne/mousserande vin i varje skål, gärna vid bordet. Soppan kan serveras som den är, men vi valde att trä de skalade och delade humrarna på varsitt träspett och lägga dem över soppskålarna. I glasen serverades Prosecco Pizzolato (nr. 7870 på Systembolaget)

 

smarrig förplägnad!
~neta & peppe~

 

 

  1. Sara på Vardag.nu

    Grön ärtsoppa är himla gott, lite sött och så… En sånhär lyxvariant har jag inte gjort, jag har gjort en vardagsvariant istället. Men kul att man kan ha samma rätt och bara justera lite så blir det plötsligt lyx!

    Trevlig helg på er 🙂

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.