vårt bloggår 2013
vårt bloggår 2013

Bloggåret 2013 – matminnen!

2 januari 2014

 

Välkommen år 2014, ett nytt år har precis öppnat sin dörr för oss. Som alltid känns ett nytt år väldigt spännande, som ett oskrivet blad. Vi hoppas få skriva många blad här som kan inspirera er alla i matlagningen. Kanske kan vi få er att pröva ett nytt recept eller två!?

 

 

Men med ett nytt år framför oss vill vi gärna summera det gångna året som för att göra ett fint avslut. Vi har plockat några guldkorn från alla månader under 2013. Här följer så några mumsigheter vi minns extra mycket! Klicka på länkarna eller bilderna för att ta er till receptet.

 

I januari dreglade vi över revbensspjäll med BBQ-sås samtidigt som fattiga riddare med chokladfyllning tog plats i vårt kök. Som pricken över i:et, något vi är mäkta stolta över, fick vi också en Matvrå publicerad i den finlandssvenska familjetidningen Kuriren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februari kom med en värmande ungersk gulasch som våra kompisar från Ungern gjorde tummen upp för. Vi upptäckte också hur fantastiskt gott brieost i ugn kan vara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samband med påsken som inföll i mars hittade vi på ett eget recept på rödbetssallad som även ingick i påskbuffén som publicerades i Kuriren. Snacks framför tv:n var väldigt ofta vårt eget hittepå, nämligen de rökta mandlarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

April var en sorgens månad för oss när fruns jämnåriga kusin gick alltför tidigt bort. Samma helg det hände tillbringade vi på Klädesholmen, Salt & Sill som vi minns med glädje än idag. I vårt eget kök experimenterade vi med black garlic och tog fram ett recept på jordgubbstzatziki till grillad sockerkaka. Tårtmakerskan serverade en liten svart tårta till efterrätt på en middagsbjudning med fina vänner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den godaste bananmarmeladen i stada kokade vi ihop i maj.

 

Sommarmånaden juni blev paj, närmare bestämt en paj med mango och brieost, en mycket lyckad kombination.

 

Juli kom med världens godaste löksill. Tårtmakerskan var i farten och levererade en riktigt somrig fjärilstårta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår stora semestermånad augusti bjöd på mycket gott. Vi testade äntligen att göra den omtalade dragna grisen (pulled pork) i lergryta. Herremannen läste allt som fanns att läsa om burgare och det blev många av den varan, vi till och med malde vår egen högrevsfärs till slut. En läskande och underbart god efterrätt vi smakade var citronsorbet med svag ton av basilika. Och makrillen på grillen får vi absolut inte glömma!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I september hände det stora grejer för vår blogg, vi flyttade den till en alldeles egen sida, den ni befinner er på just nu. Och sakta men säkert börjar alla hitta tillbaka till oss och många nya ansikten dyker upp, välkomna av hela vårt hjärta ska ni vara. Utan er är vi ingenting! Det gastronomiska vi minns är den klassiska peston som är skrattretande enkel att göra och rostårtan tårtmakerskan ägnade många timmar åt. Denna tårta blev det stora startskottet för många fler tårtor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt mest sedda blogginlägg sedan flyttlasset gick är kladdkakan i mugg i mikrovågsugn och det blev farligt gott i oktober. På matsidan regerar kalops i lergrytan. 2013 blev året vi gjorde lergrytepremiär!

 

 

 

 

 

 

 

 

November kom med plommonmarmeladen och då minns vi framför allt hur vi för allra första gången i våra liv fick plocka plommon i våra vänners trädgård. En makaber känsla!

 

 

Och julmånaden december överraskade med falska köttbullar – mandelfrikadellerna samtidigt som vi stiftade en ny bekantskap med grönkålen och föll för denna grönkålssallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slutet gott, allting gott!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
  1. annepauline

    Det var mycket gott ni bjöd på under förra året.
    Gulaschsoppan är fantastisk. Den har jag lagat många gånger. Jag köper paprikapulver från Ungersk mat. Vaniljrutorna bakade jag nästan varje helg i flera månaders tid. Så populära blev de! Och så började ju jag använda lergryta igen. Får se vad ni ska hitta på under detta år?

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Härligt att ha en trogen anhängare i dig Annepauline som vågar prova våra recept och kommenterar, det uppskattas av oss ska du veta!
      Ja, inte ens vi vet riktigt än vad vi ska hitta på detta år. Men gott ska det allt bli! 🙂

      Svara

  2. Sara på Vardag.nu

    Vilket bra år ändå, med mycket mycket god mat! Jag är så glad att jag hamnade på er blogg en gång i tiden (i år tror jag?) – jag hittar mycket inspiration här! Tack! Nu ska jag grotta ner mig i era lergryterecept,.. 😀

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, vi är minst lika glada för att vi hittade din blogg. Många av dina rätter har hamnat på våra tallrikar och goda har de varit. Vi ser fram emot ett nytt år i ditt sällskap! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.