harrods i julskrud
harrods i julskrud

Ett julkort från London.

Torsdag 26 december 2013

 

Annandag jul och vi hoppas ni alla njuter av julhelgen på bästa sätt ni kan tänka er. Vi myser på tumanhand, äter gott och bara slappar. Tar en promenad för att orka äta julmaten och ännu idag är det julmat uppdukat på vårt matbord. Det går absolut ingen nöd på oss trots att det här i Kungälv på många håll svämmat över av allt regnvatten. En blöt och grön jul har vi beskådat men jul har det varit ändå och ska fortsätta så lite till. Tack vare tomten själv kan vi nu också vara med och tävla i ”Sveriges Mästerkock”, ett riktigt matigt sällskapsspel.

 

 

Men här ska vi nu bjuda er på en julbonus, något av en julkaramell som smakar upplevelser och resa. Ett julkort från London där vi spenderade första adventshelgen.

 

Aldrig trodde vi att en storstad som London skulle överraska oss så positivt, att en stad med ca. 8 miljoner invånare skulle kännas som halva Göteborg. Enkelt att ta sig fram med kollektivtrafiken och lätt att hitta till alla ställen. Vårt hotell ”Holiday Inn” låg i Kensington och bara runt hörnet låg närmaste tunnelbanestation ”Gloucester Road”.

Vi behövde aldrig fundera åt vilket håll vi skulle titta när vi skulle gå över gatan trots vänstertrafiken.

London i julskrud – ingen storstadsstress, ingen trängsel eller vassa armbågar i tunnelbanan och väldigt artiga invånare. Vi skulle lätt kunna vänja oss vid att bli kallad ”Madame” och ”Sir”. Kom nu ihåg att detta enbart är våra upplevelser och ingen absolut sanning!

Det stora varuhuset ”Harrods” kan man lätt gå vilse i och det gjorde vi också x  antal gånger. Lite större än vad vi är vana vid med sina sju våningar och 330 avdelningar/affärer. Vi som är vana vid att allt som kostar flera tusen kronor låses in bakom glasdörrar blev minst sagt förvånade när kristallkronor med en prislapp på 200 000 SEK hängde fritt i varuhuset. För att inte tala om alla varor som saknade prislapp, här var det verkligen se men inte röra!

jul på harrods

 

Choklad i stora lass.

Choklad i stora lass.

 

 

 

 

 

 

Sötsaker i långa rader.

Sötsaker i långa rader.

 

 

 

 

 

Cupcakes.

Cupcakes.

 

 

Devil's dog cake.

Devil’s dog cake.

 

 

 

 

 

 

 

Men där vi och även många andra turister spenderade mest tid på ”Harrods” var mathallarna med allt från charkdisk till bageri och te och choklad. Självklart köpte vi med oss en bit av deras chokladtårta ”Devil’s dog cake”. Underbart saftig och god! Lite juligt te fick också följa med oss hem i resväskan.

Frun i huset fann också Jane Asher’s tårtdekorationsbutik på promenadavstånd från vårt hotell och shoppade loss lite lagom. Lyckan var stor och priserna var hälften av det man betalar på hemmaplan.

Vi hade lätt kunnat fördriva en eller två dagar till i den brittiska huvudstaden men på tre dagar tycker vi att vi hann se rätt mycket ändå. Vi känner oss nöjda i alla fall och vi stressade inte en enda gång!

Turistvarning men ändå värt att se; Trafalgar Square, Buckingham Palace, Big Ben, London Eye, Tower Bridge, Piccadilly Circus, och Notting Hill. Mäktiga byggnationer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hittade till och med en godisaffär, SugarSin, med svenska ägare och svenskt godis i lösvikt som är något av en raritet ute i Europa.

Hummingbird Bakery var ett självklart mål att besöka men deras cupcakes var något av en besvikelse. Sötare än sötast, alltför sliskigt för vår smak!

Cupcakes med smak av pepparkaka och julpudding. Vackra att se på men inte goda!

Matmässigt är England inget kulinariskt land att besöka men några guldkorn kan vi ändå förtälja. Engelska pubar erbjuder ofta prisvärd och god husmanskost ihop med superb öl. Avslappnad stämning och du slipper vänta på notan. Beställ och betala vid disken och sen är man fri att gå när helst man känner för.

 

Vi kan nu ståta med att ha ätit äkta Fish ’n Chips, bangers and mash (korv med potatismos) samt Roast Beef med Yorkshire pudding.

roast beef-yorkshirepudding

Den middag vi absolut kommer ihåg bäst från hela Londonvistelsen är vårt besök på ”Jamie’s Italian” i Covent Garden. Väl värt en timmes köande och då hade vi ändå kort väntetid trots att vi inte bokat bord. Avslappnad stämning och professionella servitörer (precis som om Jamie själv skulle ha stått där) som kändes lugna som filbunkar men ändå tog sig tid att strö parmesanost över vår lasagne trots att de uppenbarligen hade en stressig lördagskväll. Som att sitta i vårt eget vardagsrum med fullständig service. Maten var suverän, enkel men otroligt vällagad.

Gratinerade kastanjechampinjoner med rökt mozzarella och timjan med ”music bread”.

Lasagne.

Bellini Peach fick bli desserten.

 

Två andra matupplevelser man inte får missa när man åker till England är frukosten och Afternoon Tea. I vårt hotellpaket ingick inte frukost och på grund av det dyra priset så letade vi upp andra ställen i närhet till vårt hotell som erbjöd frukost till humana priser. En bra start på dagen är A och O!

Men inget är väl så engelskt som Afternoon Tea. Vilken tillställning! Te serverat ur silverkannor, linneservetter placerade i våra knän, klassisk musik i högtalarna, små salta och söta munsbitar serverade på fint porslin och silverfat. Vilken service, inte att vi behövde sträcka oss efter något en endaste gång, tomma fat plockades bort och allt placerades närmare oss vartefter vi mumsade i oss av godbitarna. Vi intog vårt Afternoon Tea på första adventsöndagen på Bentley Hotel. Och själva hotellet var verkligen mäktigt med sina marmortrappor och förgyllda detaljer och kristallkronor.

Vi säger på återseende till London, vi kommer definitivt att besöka denna mäktiga stad fler gånger!

 

Fortsatt fridfull julhelg till er alla!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Bland bakverk och kastruller

  Vilken härlig London vistelse ni haft. Jag har varit i London när jag typ var 13 år gammal och då var jag på spåkresa till Hastings. Jag skulle nog uppskatta det mer idag än när jag var där då. Vad gott det låter med afternoon tea!!
  Kram

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Lyxigt värre med afternoon tea, måste absolut upplevas på rätt plats! 🙂
   Kanske dags för ett återseende då för dig. Kram!

   Svara

 2. Sara på Vardag.nu

  London är en fantastisk stad! Vi var på Jamies Italian när vi var sär sist också, och hade en jättetrevlig kväll. God mat, trevlig personal och mysig miljö. Ni verkar ha haft en bra resa! Nu längtar jag iväg… 🙂

  Svara

 3. milla

  Härliga London var där i höstas med några vänner så mysigt:)
  I somras var vi i familjen i Liverpool då åt vi på ”Jamie’s Italian” en riktigt bra matupplevelse:)
  Ett gott nytt år önskar jag er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Gott Nytt år till dig med!
   Det var nog från ditt inlägg som vi kom ihåg och kände att vi måste besöka Jamie’s Italian. Mycket god mat och kommer att rekommendera den till alla som åker till England.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.