chokladtryffel-schweizernöt-jordnötter-jul
chokladtryffel-schweizernöt-jordnötter-jul

Schweizernötstryffel med salta jordnötter.

Måndag 23 december 2013

 

Sötsaker hör julen till och något med choklad bör alltid finnas varje godisgris till hands. Här kommer ett lättsamt recept på en mjuk och god tryffel som är tillverkad helt efter eget huvud. Där den söta mjölkchokladen dämpas av de salta jordnötterna och kakaon som tryffeln rullas i. Tryffeln smälter ljuvligt i munnen men har även crunch och härligt tuggmotstånd av nötterna i dubbel upplaga.

Ja, den här tryffeln kom till efter konceptet man tager vad man haver. Som ni kommer ihåg (om inte, klicka här för att fräscha upp minnet) vann gubben i huset 2 kg av den eminenta schweizernötchokladen och nu har vi då gjort ett försök att förädla den lite. Och det blev verkligen lyckat, en smakpanel bestående av vänner hemma på julefika hos oss i lördags instämmer helt.

Kvällen före julafton. Uppesittarkväll. Dan före dopparedan. Lugnet har lagt sig över vårt hem. Ögonen känns trötta efter en tidig jobbmorgon men ack så nöjda vi är. Vi har för första året på länge lyckats förbereda det mesta så att vi faktiskt får en chans denna kväll att bara sitta ner och njuta av julgranen (så naturidentisk att den barrar varje år) med sina tända ljus, tända ljuslyktor överallt, julmusik i bakgrunden (för att stänga ute ljudet av regn som trummar mot fönsterrutorna), något gott i glaset och en titt på dagens avsnitt av julkalendern om Hedenhösarna som vi följt med glädje. Och som alltid, helt av sig själv, söker sig handen mot det där fatet med julgotta på bordet.

Sitter ni nu där på samma sätt som vi men upptäcker att ert julgodisfat är helt tomt så hinner ni åtgärda detta så att det är välfyllt till imorgon. Med denna tryffel med sitt enkla tillagningssätt återfår ni julefriden på momangen.

 

ca. 25 stycken.

 

250 g schweizernötchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
25 g smör
75 g (ca. 1 1/4 dl) salta jordnötter

 

Att rulla i:

kakao

 

Hacka chokladen fint. Mät upp vispgrädde, honung och smör i en kastrull. Häll ner den hackade chokladen. Smält på svag värme på spisen och rör om lite då och då. Tryffelsmeten är klar när all choklad smält och den är blank och fin. Ta kastrullen bort från värmen.

Hacka jordnötterna och rör ner dem i tryffelsmeten. Låt svalna och ställ sedan kallt att stelna ca. fyra timmar. Sikta kakao på en tallrik. Rulla tryffelsmeten snabbt till bollar som sedan rullas i kakaon. Den är ganska mjuk så här rekommenderar vi att använda engångshandskar och att jobba snabbt.

Lägg gärna tryfflarna i små pappersformar och ställ sedan kallt att stelna. De förvaras i kylskåp men ta gärna fram dem en stund innan servering så smakar de så mycket mer.

 

Sött möter salt i denna mjuka schweizernötstryffel med hackade salta jordnötter. 

schweizernöt-tryffel-jordnötter-julgodis

 

 

Från oss båda till er alla, En riktigt God Jul!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.