koka julskinka
koka julskinka

Så här kokar och griljerar vi vår julskinka.

Söndag 22 december 2013

Snart är det dags för något av julmatens höjdpunkt, att koka vår egen julskinka för att sedan griljera den. Vi testade Mannerströms sätt (ur hans ”Julkokbok”) att koka julskinkan förra året och vi tyckte verkligen att det blev supersmarrigt och så kommer vi även att göra denna jul. Närmare bestämt imorgon eftermiddag när vi kommit hem från jobbet. Näpp, här är det ingen ro och ingen vila. Inte än i alla fall, men sedan kommer vi att vara lediga tillsammans hela julhelgen och jösses vad vi ska mysa! Och äta mat!

Vi önskar innerligt att ni inte låter det usla och blöta vädret förta julglädjen hos er. Det har lovats fortsatt regn och flera plusgrader framöver vilket kommer att leda till en grön och våt jul i stora delar av landet/Norden. Vädrets makter kan vi inte påverka men vi kan välja att inte låta det påverka oss. Vi håller med om att det är något visst med en snörik och vit jul men det är ju ändå inte i en snödriva vi ska sitta och öppna juleklapparna så ha förtröstan och låt julen bo inne i era hjärtan och julpyntade stugor istället.

I god tid kanske vi inte kommer med detta recept men kanske kan någon få lite inspiration. En skinka man kokat själv slår en köpt färdigkokt med hästlängder, inget snack om saken! Den får en helt annan smakdimension när man får krydda själv och skinkspadet är perfekt att reda med idealmjöl samt tillsätta lite grädde i för att få en god sås av. Testa så får ni se och smaka på finfin julskinka!

 

1 rimmad skinka med svålen kvar
1 gul lök
1 liten timjankvist
3 lagerblad
10 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

 

Låt julskinkan (med nätet kvar) ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar.

Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet. Tryck in kryddnejlikor och kryddpeppar runt om i löken.

 

Julskinkan i kastrullen tillsammans med kryddlöken som ger fin smak åt både skinka och spad.

 

Ta upp skinkan och stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt. Lägg den (med nätet kvar) i en rymlig kastrull tillsammans med löken. Täck med kallt vatten och låt koka upp. Sjud skinkan tillsammans med kryddlöken. Skumma skinkspadet regelbundet.

Skinkan är färdigkokt vid 75°. Lyft upp skinkan och låt den svalna. Spara även spadet och låt det svalna.

 

Griljering:

2 msk senap
2 msk grovkornig senap (skånsk)
1 äggula

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Avlägsna nätet från skinkan och lägg den i en ugnssäker form. Blanda senapssorterna med äggulan och bred över svålen på skinkan.

Griljera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills den har fått fin färg. Låt svalna och skär sedan upp i fina skivor.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. milla

    Visst är det gott när man kokar skinkan. Jag har lagerblad och morötter i min oxå och mycket lök.
    När skinkan är klar låter jag den svalna i spat och gärna stå i buljongen över natten (svalt)innan jag griljerar den. Sedan silar jag buljongen och fryser in den för att ha i matlagning:) Önskar er en God Jul

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.