gotländsk saffranskaka-risgrynsgröt-jul
gotländsk saffranskaka-risgrynsgröt-jul

Gotländsk saffranskaka när tomtegröten blänger surt på er.

Onsdag 18 december 2013

 

Tomtegröt hör julen till men ibland (eller väldigt ofta om vi ska vara helt ärliga) blir det väldigt mycket över av den varan med all övrig mat som ska intagas. Risgrynsgröt till lunch på julafton är vedertaget, men sen då? Magen står i fyrkant eller till och med i åttkant av alla andra godsaker och när man öppnar kylskåpsdörren tittar risgrynsgröten på en med ledsna och anklagande ögon som om den vill säga; ”Men jag då?”

Här kommer den övergivna gröten (eller köpegröten för all del) in i julmatchen igen. I denna gotländska saffranskaka blir den förädlad och återtar sin jultron på ett mycket raffinerat sätt. Med mandel, saffran och risgrynsgröt i en och samma form kan det inte bli mer juligt. Och den är så lättgjord så alla kan göra den.

Receptet kommer ur tidningen ”Hembakat” (3/2010) men i något förminskad version och vi gjorde den helt russinfri, men det väljer ni själva. Och glömde vi skriva att den är jättegod!?

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Till en pajform (diameter 24 cm) behövs:

 

ca. 1/2 påse saffran (à 1/2 g)
1 tsk socker
2 ägg
knappt 1 1/2 krm stött kardemumma
3/4 dl mald sötmandel
7 dl risgrynsgröt
(ev. 3/4 dl russin)

 

Originalreceptet är enligt följande proportioner: (så slipper ni räkna lite i alla fall)

1 påse (à 1/2 g) saffran
2 tsk socker
3 ägg
2 krm stött kardemumma
1 dl mald sötmandel
1 liter risgrynsgröt
(1 dl russin)

 

Till servering:

vispad grädde
sylt

 

Stöt saffran med sockret i en mortel. Blanda saffran och resten av ingredienserna med gröten i en bunke. Häll smeten i en smord pajform.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca. 30 minuter.

Servera den med vispad grädde och sylt.

 

 Juligt och gott – mandel, saffran och tomtegröt i en och samma form!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar till Sara på Vardag.nu Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.