Kycklinggryta-kardemumma-plommon-clementin-jordnötter
Kycklinggryta-kardemumma-plommon-clementin-jordnötter

Clementinkyckling med plommon och jordnötter.

Lördag 14 november 2013

 

Denna lättlagade kycklinggryta är mumma och farligt beroendeframkallande. Lite lagom julig, kanske mest vintrig, men helt klart ett mycket lyckat resultat av ett köksexperiment vi ägnat oss åt. På mindre än en halvtimme har du middagen klar på matbordet!

Smaken av clementin och kardemumma finns i bakgrunden utan att ta över i smakerna men ger kycklinggrytan dess mustiga karaktär och ryggrad. Fyllig, värmande och rasande god! Och med de härliga kontrasterna sött (plommon) och salt (jordnötterna) klättrar denna gryta till ytterligare höjder!

Så nu har vi då provsmakat kardemumma i mat och trots våra skeptiska miner erkänner vi att det blev sjutusans gott, godare än vi vågade hoppas på. Kanske lite mesigt att använda oss av malen kardemumma men alltid ska man börja någonstans. Vågar ni smaksätta mat med kardemumma är nu vår fråga till er?

 

4 portioner.

 

500 g kycklingfilé
olja/smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
15 st. torkade plommon, ekologiska
knappt 3/4 dl clementinjuice (juice av 2 små clementiner)
1 1/2 msk kycklingfond
1 krm malen kardemumma
2 1/2 dl grädde
svartpeppar
salt

 

Att toppa med:

1 dl saltade och rostade jordnötter

 

Servera med:

fullkornscouscous

 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.

Skala lök och vitlök. Grovhacka löken och finhacka vitlöksklyftorna. Halvera de torkade plommonen.

Stek kycklingen i smör/olja och tillsätt lök och vitlök och låt fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt clementinjuicen, fonden och grädden. Krydda med kardemumma och peppar och låt småkoka ihop några minuter. Smaka av med salt.

Servera gärna med fullkornscouscous.

 

Kycklinggryta med clementin, kardemumma, plommon och jordnötter är mustig och lite lagom julig.

 

Nedräkning, tio dagar kvar till självaste julafton. Laxfilén som ska gravas är inköpt från stans bästa fiskaffär idag. Den traditionella julsnapsen (receptet hittar ni här) är satt sen några timmar tillbaka. Lite småkaksdeg står på nedkylning på balkongen och på spisen puttrar en julig högrevsgryta som ska bli kvällens middag. Väderrapporten är följande; termometern visar +6 samtidigt som regnet smattrar mysigt mot fönsterrutan. Idylliskt och hemtrevligt, inte sant? Vi rekommenderar alla att skruva upp julmusiken på max och vi tipsar gärna om vår egen julfavorit;

 

 

Lyssna och njut och ha en förträfflig lördagskväll alla ni fina människor!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Faster

    Hej,
    Ni bara bakar och kokar ni. I morgon är jag barnbarnslös och då ska jag baka Ronneby pepparkakor och städa lite – om jag inte kommer på något roligare. De senaste fem dagarna har jag varit på fyra middagsbjudningar så nu blir det vattenfasta i minst två dagar. Må så gott!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Fyra middagsbjudningar, det var inte illa! 😉
      Vad är det för speciellt med Ronneby pepparkakor, aldrig hört talas om.
      Trevligt att du tittade förbi! 🙂

      Svara

      1. Faster

        Ronneby Pepparkakor bakades i Kvevlax hemslöjdsskola redan på 70-talet och hemma hos oss också sedan dess. God Jul!

        Svara

        1. Livsnjutarna

          Härligt med gamla recept som håller sig än i denna dag. Och då måste de vara goda också! 🙂
          God Jul till er också!

          Svara

  2. P.S.

    Har också recept på Ronnebys pepparkakor 😉 Nu har jag inte bakat på flera år pga. det blev alldeles för stor sats för oss… Men medan jag bakade så skulle det vara Ronnebys! 😉

    Svara

      1. P.S.

        Receptet kommer från min sambos sida och han har en släkting som har bott nära Ronneby, så jag antar att det är från honom det kommit 🙂

        Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.