apelsinsill-jul
apelsinsill-jul

En fräsch apelsinsill till jul och 2 kg choklad rikare.

Torsdag 12 december 2013

 

Denna krämiga sill är vårt eget hittepå och har en ljuvlig och frisk smak av apelsin. Det här är en absolut favorit hemma hos oss och den passar bättre än bra på julbordet. Kombinationen av söt apelsin och salt sill är klockren!

Ja, sill har en given plats på vårt julbord. Varje år smyger sig någon nykomling in bredvid de gamla trotjänarna. Men hör och häpna, i år kommer vi att vara extra modiga, endast nya sillinläggningar är att vänta vid tredje turen på julafton och dessutom några fler sorter än tidigare. Den mest galna detta år blir nog pepparkakssillen, smulade pepparkakor ihop med sill!?! Ni kommer nog att höra mer om detta silltokeri framöver, var så säkra! Oavsett om det är positiva eller negativa omdömen att vänta.

Plusgrader och gröna gräsmattor, snön är puts väck. Idag är vi glada att vi fångade dagen med minusgrader och snövit mark i måndags och gick på Jul på Liseberg. Strosade runt bland marknadsstånden med ljuv julmusik i luften och miljoner juleljus glimmade. Julkänslan fanns där! Tur i kärlek vet vi att vi har och vad är bättre än det?!? Jo, kanske stjärnvinsten på Chokladhjulet – 2 kg (20 x 100 g) Marabou schweizernöt som vi tog under armen och gick hem med. Denna jul är redan nu chokladig och söt!

 

Liseberg i all sin julprakt!


Vad häftigt det hade varit om chokladen hade varit en enda jättestor chokladkaka på 2 kg, där varje bit hade vägt typ 50 g!?!

Men nu behövs visst lite saltigt, så över till sillreceptet.

 

1 förpackning (à 420 g) 5-minuterssill (=färdig inläggningssill)

1 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraiche (34%)
rivet skal av 1 apelsin
knappt 1/2 dl nypressad apelsinsaft
fruktköttet av 1 pressad apelsin (det som blev kvar uppe i juicepressen)
1 msk flytande honung
salt
svartpeppar

 

Låt sillen rinna av väl på hushållspapper och skär den sen sedan i lite sneda, lagom stora bitar.

Blanda ihop alla ingredienser till apelsinsåsen och smaka av med salt och peppar. Lägg i sillen och blanda försiktigt. Låt sillen stå och dra i kylskåp ett dygn innan servering.

 

 

 

Smarrig sillstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Oj, nu får ni frossa i choklad!
  Apelsinsill låter onekligen gott. Undrar om jag ska prova? Jag är helt galen i olika sorts sillinläggningar. Pepparkakssill låter ungefär som vitlöksglass. Undrar hur det kan smaka?

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Självklart ska du prova vår apelsinsill! 🙂 Visst har du kollat in våra andra sillinläggningar också?
   Eftersom vi tycker att vitlöksglass låter spännande så är vi inte rädda för pepparkakssill heller 😉

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Dumma Sven!!! :/
   Hoppas det blir av en annan gång, hojta gärna till så kanske vi kan sammanstråla… vi bor ju inte mer än 2 mil från Gbg! 🙂

   Svara

 2. P.S.

  Tack för länken! Dom förpackningarna har jag inte råkat se här, endera finns dom på väldigt få ställen eller så kanske dom inte fattat vad det är. Inte vet jag, men ett annat år kunde man ju be nån affär ta in dem, men då gäller det säkert att komma ihåg det i god tid…

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Eller beroende på var du bor på finska sidan kan du alltid ta dig en tur till Haparanda i samband med en IKEA-resa och shoppa lite sill på samma gång. 😉

   Svara

 3. P.S.

  Bor i Österbotten. Men nja, är inte så himla frestad att fara till Ikea 😉 Men gillar hur ni tänker! 😉

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Kanske någon du känner åker mot Haparanda istället så kan du ju alltid slänga med en liten sillbeställning. 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.