janssons frestelse-ansjovis- jul
janssons frestelse-ansjovis- jul

Inget julbord utan Janssons frestelse.

Onsdag 11 december 2013

 

Vad vore julen utan en underbart krämig Janssons frestelse med en rejäl skjuts av ansjovis? Bara tanken på denna gratäng får det att vattnas i munnen för kocken i hushållet! Namnet på maträtten sägs vara tillägnad operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1889). Han var känd för att bjuda på vickning (nattamat) med öl, snaps och ansjovisgratäng. Därav började gratängen kallas för Janzons frestelse (Källa: Wikipedia)

Råvarorna spelar naturligtvis en stor roll för hur en riktigt god Jansson blir; smör, grädde och ”äkta” ansjovis av skarpsill (kocken föredrar Grebbestads ansjovisfiléer). Fräser man dessutom löken i smör innan, samsas smakerna på ett alldeles underbart sätt! Detta kan frun i hushållet intyga. Hon är inte en stor vän av Janssons frestelse. Men efter att ha smakat varianten med smörstekt lök, kunde hon inte säga annat än att det var den godaste Jansson hon ätit! Men att förtydliga, inte att hon äter mer än en tugga varje jul ändå.

 

Minst 4 portioner som ensamrätt.

 

Ugn: 200°C

 

750 g fast potatis (8-10 st)
2 stora gula lökar
2 askar anjovisfiléer (à ca 100 g)
3 dl grädde
3 msk anjovisspad
ströbröd
smör

 

Skala potatisen och strimla den i matberedaren eller skär den i fina strimlor. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av väl. Skala löken, skiva den tunt och fräs den i lite smör.

Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Börja och avsluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och hälften av grädden. Strö på ströbröd och klicka smör över.

Grädda ca. 1 timme i nedre delen av ugnen. Späd med resten av grädden vid kanten av formen efter ca halva tiden. Servera och njut!

 

 

Smarrig Jansson!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.