mandelfrikadeller-mandel
mandelfrikadeller-mandel

Mandelfrikadeller – som falska köttbullar.

Tisdag 10 december 2013

 

Som köttbullar utan att vara köttbullar. Helt vegetariska och inget substitut för kött så långt ögat når. Mandelfrikadeller, kokta mandelbollar – till konsistensen lite torra som köpta köttbullar (som även kallas pruttbullar hemma hos oss) men i smak och utseende som riktiga köttbullar. Kan detta verkligen vara möjligt? Helt klart är att hjärnan blir lurad!

Här har ni ett klockrent alternativ till julbordet om det är någon som föredrar vegetarisk mat eller helt enkelt om ni vill ha lite variation och samtidigt vill testa något nytt. Mandel i sig är ju julig bara den! Gör en större sats på en gång och frys in efter kokningen. Så har ni att ta fram ur frysen, tina och steka efter behov.

Direkt när vi sprang över detta recept hos Sara, som har stenhård koll på god vardagsmat, visste vi att det här var något vi bara var tvungna att testa. Det lät så galet, för bra för att vara sant. Nyfikenheten tog överhand.

De här mandelfrikadellerna, köttbullarna som inte är några köttbullar, kan ätas på precis samma sätt som vilka vanliga köttbullar som helst. Japp, de går finfint att dippa i både senap och ketchup. Testat av oss för er skull!

 

4 portioner.

 

100 g sötmandel (med skal)
1 1/2 dl finriven parmesanost
1 1/2 dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
3 ägg
2 msk vatten

grönsaksbuljong (vatten + grönsaksfond) att koka i
smör att steka i

 

Börja med att finmixa sötmandlarna i en matberedare med kniven monterad. Blanda ihop med alla övriga ingredienser. Forma till små bollar, ca. 1 rågad tesked per boll.

Koka upp grönsaksbuljongen. Lägg försiktigt i mandelbollarna och låt koka varsamt ca. 7 minuter. Ta upp dem med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag.

Stek mandelbollarna därefter i smör i ett par minuter så att de blir gyllenbruna.

 

 Frikadeller med mandel och parmesan – vegetariska – smakar som riktiga köttbullar.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Absolut att de går att frysa in, gör det direkt efter kokningen, efter att de kallnat. Tina dem sedan och ge dem en fin stekyta i stekpannan innan servering.

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.