saffransdeg-kesella-jul-lussekatt
saffransdeg-kesella-jul-lussekatt

Saftiga lussekatter efter konstens alla regler.

Måndag 9 december 2013

 

Med utgångspunkt från vårt gamla och trogna lussekattsrecept med kesella i gjordes tillvägagångssättet i flera moment helt om med inspiration från minst tio andra saffransbrödsrecept. Allt för att försöka oss på konsten att baka den saftigaste lussekatten någonsin! Vinterlandskapet utanför var helt klart en inspirationskälla. Med facit i hand lyckades vi mycket bra med uppdraget. Vi vågar påstå att våra lussekatter nog hade klarat Johan Sörbergs och Birgitta Rasmussons hårda granskning med råge. Kanske hade de klagat på att den har en väldigt mild saffranssmak, men det är så vi vill ha det!

Så vad gjorde vi denna gång som skiljde sig från övriga gånger? Jo, här ska ni få höra:

* Alla vet vi att värme förhöjer smaken av kryddor. Därför lät vi mjölk och saffran sjuda några minuter. Men efter att ha sett ”Hela Sverige bakar” där master Sörberg själv påminner om att inte ha för varm degvätska när man bakar, med risk för att ta död på jästsvamparna, lät vi saffransmjölken kallna helt. Friktionen i hushållsassistenten genererar tillräckligt med värme. Degen fick därför jäsa en längre tid men det i sin tid utvecklar den goda smaken. Vi använder också jäst för matbröd så att degen inte jäser för snabbt.

* Smöret kapslar bättre in fukt i en deg om man tillsätter det rumsvarmt och inte smält.

* I en deg som blir torr har man ofta tillsatt alltför mycket mjöl. Här snålade vi verkligen med mjölet, bara så mycket att degen inte kändes kletig men ändå var hanterbar vid utbakningen.

* Russin blir lätt torra och brända under gräddningen och suger även ut fukt från lussekatterna. Därför marinerade vi russinen i glögg ett par timmar innan garnering.

* Nytt tillvägagångssätt var även att runddriva degbitarna och stegvis forma dem till långa korvar med lite vilotid mellan varven.

* Färdigjästa lussekatter ska ”störas” minimalt, därför garnerade vi dem med russin innan jäsningen och penslade dem med uppvispat ägg först efter gräddningen. På detta sätt kapslar man in den fukt som finns i lussekatten och ger den en glansig och fin yta samtidigt.

Ja, detta var våra lussekattsknep som visst blev en liten uppsats. Lussekattsvetenskap! Det finns säkert hur många fler tips som helst därute i era juliga stugor, dela gärna med er i en liten kommentar. Det skulle vi (och även andra) bli så glada för!

Så lagom tills det var dags att tända det andra adventsljuset igår kväll fick vi mumsa på nybakta och saftiga lussekatter. För er som undrar meddelar frugan att febern är borta för denna gång. Ja, annars hade det nog inte blivit något lussebak av.

Vi vill också påminna om att det idag är Pepparkakans dag och vill ni kika på vårt recept på goda herrgårdspepparkakor klickar ni här. Idag ska vi nog röra ihop vår pepparkaksdeg, det känns som en bra dag att göra det på!

Och här kommer så lussekattsreceptet, varsegoo! Känner ni att mängden är för lite är det bara att dubbla upp.

 

16-18 stycken.

 

Ugnstemperatur: 230°

 

2 1/2 dl mjölk, 3%
1 kuvert (à 1/2 g) saffran
25 g jäst (den blå för matbröd)
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1/4 tsk salt
125 g Kesella
7-8 dl vetemjöl

 

Garnering:

russin
ca. 1/2 dl lätt rödvinsglögg

 

Pensling (direkt efter gräddningen):

1 ägg

 

Häll 1 1/2 dl av mjölken i en liten kastrull och lägg i saffranet. Sjud i några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna lite, häll i den resterande kalla mjölken. Saffransmjölken ska vara helt kall nu.

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke, häll över lite av saffransmjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Låt maskinen gå under tiden du tillsätter salt, socker, kesella och det rumsvarma smöret i klickar. Tillsätt vetemjölet lite åt gången. Men bara så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunkens kanter och inte kännas alltför kletig (vi använde ca. 7 1/4 dl).

Knåda degen i maskinen ca. 5 minuter tills den känns elastisk och smidig och har bildat fina glutentrådar. Jäs degen övertäckt på dragfri plats till dubbel storlek, för oss tog det ca. 75 minuter. Tryck försiktigt på degen med fingret så det bildas en liten grop, fjädrar gropen tillbaka är den färdigjäst.

Så fort degen ligger för jäsning blötläggs russinen i glöggen, de ska vara helt täckta av glögg och sedan får de ligga så tills det är dags att garnera lussekatterna med dem.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i lika stora bitar, á 50 g styck (för vi vill inte ha jättestora lussekatter, är de mindre kan man till och med äta två!) Runddriv varje degbit, det vill säga man formar degen till en rund och slät boll i lätt mjölad hand genom att vika in degen undertill med den andra handen så att degens yta spänns. Låt de runddrivna lussebollarna jäsa 10 minuter på bakbordet. Rulla dem sedan (använd inget mjöl!) till tjocka och korta korvar, ca. 10 cm långa, och låt dem jäsa så under plastfolie i 15 minuter.

Häll av glöggen från russinen och låt dem rinna av i en liten sil.

Rulla ut varje lussekorv (använd inget mjöl!) till smala längder, ca. 30 cm långa. Rulla ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Tryck ner russin som garnering, tryck ner dem djupt så hålls de kvar i bullen under hela jäsningen.

Lägg lussekatterna på bakpappersklädda plåtar och jäs under bakduk på dragfri plats 1 1/2 – 2 timmar.

Grädda lussekatterna i mitten av ugnen 7-9 minuter, de ska få ytterst lite färg och pensla dem direkt efter gräddningen med uppvispat ägg. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Saftiga och mjuka lussekatter efter konstens alla regler.

Andra advent kom med nybakta lussekatter.

Lussekattsmys!

 

Smarrig lussekattsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.