Cheesecake-blåbär-vitchoklad
Cheesecake-blåbär-vitchoklad

En ljuvligt blåbärig cheesecake till helgfikat.

Torsdag 28 november 2013

 

Temat för Månadens sötsak nu i november är helg och denna cheesecake är verkligen något att satsa på att göra till en helg. Den är inte klar i ett nafs men däremot kan du njuta av den både fredag, lördag och söndag för så maffig är den. Och njuter gör man verkligen.

Denna New York Blueberry Cheesecake är inte söt och sliskig utan alldeles perfekt, det vill säga alldeles alldeles underbar. Mäktig, god, len och mjuk både i konsistens och smak! Här blev det många adjektiv i en och samma mening märker vi nu. Men beröm till den som berömmas bör och även till självaste Leila som står som upphovsmakare till detta recept. Ja, när till och med herremannen i detta hushåll tar en bit till på direkten så vet man att detta är något utöver det vanliga och som vi självklart måste slänga ut i bloggosfären bland alla andra som bakat denna godsak.

Det enda som vi gått och ändrat på i receptet är mängden blåbär. En blåbärscheesecake bör smaka blåbär och hade vi nöjt oss med halva mängden hade den nog inte smakat värst mycket av skogens blåa skatt. Den ger oss dessutom en trevlig påminnelse om vår klassiska blåbärspaj. Kanske var det på grund av den ökade bärmängden som kakan kändes lite lös i mitten när den var färdiggräddad men den stadgade till sig fint under natten i det kylda skåpet, ett moment viktigt att ta i beaktande så att ni inte tror att ni kan äta den redan när den svalnat lite.

Ja, denna cheesecake kanske inte kommer att stå på er ”att-baka-lista” inför annalkande helg med första advent på söndag. Då kanske ni föredrar något lite mer juligt, som till exempel denna saffranscheesecake på pepparkaksbotten, men när ni känner att det behövs ett litet avbrott från pepparkakor, saffran och kanel så vet ni var receptet finns.

Hos oss blir det inget bakande alls till första adventshelgen, ej heller tänder vi det första ljuset i adventsstaken på den rätta dagen för ikväll blir det till att packa resväskorna. Tidigt imorgon bitti styr vi nämligen bilen mot Landvetter för att sätta oss på plåtkråkan med sikte på London. Så vi planerar istället att spendera några pund vid Harrods, uppleva ett äkta afternoon tea och mycket, mycket mer under några dagar. På återseende fina bloggläsare och nu till receptet:

 

 

1 kaka, 10-12 bitar.

Ugnstemperatur: 200°

 

Kexbotten:

300 g digestivekex
150 g smör

 

Cheesecakesmet:

600 g Philadelphiaost
1 burk (250 g) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse (Maizena)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg, rumstempererade
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 dl blåbär, färska eller frysta

 

Bryt digestivekexen i bitar och lägg dem i en matberedare med kniven monterad. Kör tills kexen blivit till smulor. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna.

Spänn fast bakplåtspapper i botten av en form, ca. 24 cm i diameter, med löstagbar botten och vik upp papperskanten på utsidan om formen. (På detta sätt kanske ni slipper smör som rinner ur formen ner i ugnen och osar!) Tryck ut kexblandningen till en botten och förgrädda den i ugnens mitt ca. 10 minuter och låt svalna.

Blanda philadelphiaost och kesella i en bunke och vispa tills det blir krämigt. Blanda ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist vispgrädden (ovispad!).

Bryt chokladen i små bitar och smält den i ett vattenbad (det vill säga lägg den i en skål som står över en kastrull med kokande vatten) eller i mikron på max 350 W i 20-30 sekunder åt gången och rör om mellan varje omgång. Vit choklad är mycket värmekänslig så det gäller att ta det försiktigt med effekten, annars blir den lätt grynig.

Blanda ner den smälta vitchokladen i cheesecakesmeten och häll den över kexbottnen. Avsluta med att strö över blåbären.

Grädda kakan i ugnens mitt i 40-50 minuter, beroende på hur just din ugn gräddar. Täck med aluminiumfolie om/när den blivit gyllenbrun så att den inte blir för mörkt gräddad.

Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt svalna. Den kanske verkar lite lös i mitten nu men när den sedan står i kylskåpet över natten så stadgar den sig och blir perfekt.

Skär försiktigt runt kanten med en liten kniv så lossnar kakan fint från formen. Och den är lättare att skära upp i fina bitar om den serveras kylskåpskall.

 

New York Blueberry Cheesecake.

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

  1. annepauline

    Mmmm! Denna cheesecake verkar otroligt läcker. Jag måste göra den i helgen.
    Ha det så trevligt i London! De har säkert en fantastisk julskyltning där nu.

    Svara

  2. Pingback: Helgbakat | Söta saker

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.