Hembakta Ballerinakakor
Hembakta Ballerinakakor

Hembakta Ballerinakakor.

Onsdag 20 november 2013

 

Igår fyllde vårt underbara kök ett år, hipp hipp hurraa! Jösses vad detta år har svischat fram, ett år med det nya köket och vi är fortfarande mer än nöjda. Nu är det inte ens nytt längre men vi har fortfarande lika roligt där. Inget vi ångrar och vi blir fortfarande lika glada varje morgon vi tänder lampan och möts av den underbart gula Pip Studiotapeten, den vita inredningen och vårt Wineyardgolv. Och arbetsytorna har fungerat precis som vi hade tagit med i planeringen. Men tänk att vi redan har brist på förvaringsutrymme, vi som hade så många tomma hyllor förra hösten, vad var det som hände?

En sådan storartad dag som denna måste ju firas på något sätt. Självklart gjorde vi det på bästa tänkbara vis, nämligen drog vi igång med att baka. Dock inte vad som helst utan småkaksfabriken slog upp sina portar och levererade ljuvliga och välsmakande Ballerinakakor. Bra mycket godare än de man hittar på hyllan i affären.

Det är inte så svårt som det ser ut. En vanilj- och en chokladdeg och så Nutella emellan, så är det klappat och klart! Trots alla tårtdekorationsverktyg fanns ingen rund utstickare i rätt storlek att tillgå så här fick snapsglaset assistera (tur att det kommer till användning nångång!) och det gick minst lika bra. Och varför göra ett runt hål i vaniljkakorna när man kan förmedla lite extra kärlek i en kaka med att stansa ut ett hjärta istället?!

Det var en väldigt bra kakdeg som inte flöt ut i ugnen och därför blev det väldigt fina och jämnrunda kakor som vi glatt fick mumsa på ikväll när några kompisar kom förbi och fikade hos oss.

Receptet har vi hittat i boken ”Sweet Dreams – Tårtor, kakor och annat drömgott” av Åsa Swanberg och Malou Holm.

 

20 stycken (med diameter ca. 5 cm)

Ugnstemperatur: 200°

 

4 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
140 g rumsvarmt smör

1 1/2 msk kakao

 

Fyllning:

ca. 150 g Nutella, rumsvarm

 

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till kakorna, utom kakaon, till en smulig massa. Dela upp degsmulorna i två skålar. Enklast görs det genom att använda en hushållsvåg, väga upp hela massan och dela på två och sen väga upp hälften i en ny skål.

Knåda in kakaon i den ena massan och tillsätt eventuellt lite kallt vatten så att degen går ihop, 1-2 krm. Arbeta även ihop den ljusa massan till en slät deg och tillsätt även här eventuellt 1-2 krm kallt vatten. Svep in degbitarna i plastfolie och låt dem vila i kylskåp ca. en timme.

Kavla ut varje degbit till 1/2 cm tjock kaka. Ta med kakmått ut runda kakor. I mitten av vaniljkakorna gör man ett mindre hål med ett litet mått. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca. 8 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Fyll en spritspåse (en plastpåse där ett litet hörn klipps av går lika bra) med Nutella och spritsa ut en klick mitt på chokladkakorna. Lägg ihop den med en vaniljkaka och tryck till försiktigt.

 

Hembakta Ballerinakakor är godast!

Ljuvlig Nutella som fyllning.

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. Livsnjutarna

      Tack Tina, nu blir vi ju alldeles röda om kinderna av berömmet! 😉 De var riktigt goda, njöt av de sista igår så nu är de slut…

      Svara

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.