Risfylld paprika i lergryta med yoghurtsås
Risfylld paprika i lergryta med yoghurtsås

Fylld paprika i lergryta.

Tisdag 5 november 2013

 

Idag bjuder vi på ett vegetariskt recept för omväxlings skull där tillagningsmetoden sker i lergryta. En otroligt mättande rätt där paprikorna har kvar lite tuggmotstånd och med ris, champinjoner och squash i fyllningen. Tillsammans med en frisk yoghurtsås blir det en väldigt trevlig middag. De röda paprikorna gör sig väldigt fint på tallriken och blir en fröjd för ögat.

Receptet är ur boken ”Laga i lergryta” från ICA:s provkök.

 

4 portioner.

 

4 stora röda paprikor
1 dl fullkornsris
2 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g champinjoner, skivade
1 liten (ca. 200 g) squash
1 1/2 tsk oregano (egentligen rosmarin)
salt, peppar

olivolja

 

Garnering:

färsk persilja

 

Yoghurtsås:

1 dl crème fraiche
1 dl matyoghurt
1/2 dl persilja eller annat kryddgrönt såsom gräslök eller dill

 

Lägg grytan i täckande kallt vattenbad ca. 15 minuter.

Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhusen. Lägg dem i grytan (det blev lite trångt i vår gryta så vi fick ställa dem lite på varandra).

Koka riset i grönsaksbuljongen efter anvisning på förpackningen. Blanda i hackad lök, pressad vitlök, skivade champinjoner och tärnad squash. Smaksätt med oregano, salt och peppar. Fyll paprikorna med risblandningen, tryck ner lätt så får all fyllning plats i paprikahalvorna.

Lägg locket på grytan och ställ den på galler i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200° och låt grytan stå inne 45-60 minuter.

Blanda samman ingredienserna till såsen och servera den till.

Ringla lite olivolja över paprikorna innan servering och garnera med färsk persilja.

 

 

Vegetariskt i lergryta.

 

Nu tänkte vi höra med er om ni har något bra Londontips i rockärmen att dela med er av? En restaurang som är kanoners? Var serveras godast fish ’n chips? Ställen vi bara ”måste” besöka eller se? Bästa afternoon-tea stället? Det är nämligen så att i slutet av denna månad flyger vi till London (29/11- 2/12) och visst har vi lite på vår ”att-se-lista” men lite nya tips är aldrig fel. Vi ser fram emot lite go’a förslag från er!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Sara på Vardag.nu

    När vi var i London senast åt vi Afternoon Tea på The Lanesborough, ett fantastiskt fint hotell med marmor överallt, kristallkronor som är gigantiska, servitörer som hällde upp te ur silverkannor och ja… Det var en väldigt kul upplevelse!

    Svara

  2. Anna/Frostis

    Mmm… vilka paprikor – åker garanterat på testlaga-listan!
    Tyvärr inga London-tips! Men hoppas ni får det riktigt mysigt där.
    Jo förresten, är ni te-drickare så rekommenderar jag ett besök på Fortnum&Mason. Dyrt te i ursnygga burkar!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Härligt att vi får vara med på din testlaga-lista 🙂
      Ursnygga teburkar antecknas för i vårt kök gillas te… finns det nåt bättre än ett mysigt kvällsfika med en varm kopp te i handen?

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.