saffran-fiskgryta-torsk-kräftstjärtar
saffran-fiskgryta-torsk-kräftstjärtar

En gyllene fiskgryta med smak av saffran.

Onsdag 16 oktober 2013

Lillördag idag och då kan man gott unna sig något extra för det är man värd så här mitt i veckan. Om inte så bara för att ge de sista jobbdagarna en extra skjuts fram mot helgen. Dessutom är det väl på tiden att det blir lite matigt här på bloggen igen, man kan inte leva på enbart tårtor och godsaker! Så vi tänker bjuda er på en alldeles fantastiskt god fiskgryta.

Och den här fiskgrytan där saffranet ger en alldeles gyllengul färg passar väl extra bra ihop med alla vackra höstlov som skimrar ikapp med solens strålar idag. I alla fall här i Kungälv. Och ska vi vara riktigt luriga så är det ju inte alltför länge kvar till jul och då kan det vara läge att värma upp med lite saffransdoft.

Fiskgrytan görs på fryst fisk men piffas till av både vitt vin, kräftstjärtar och det gyllene saffranet. Det här är absolut en fin fiskgryta som man vill att aldrig ska ta slut på tallriken.

Har man inget vin hemma fungerar det alldeles utmärkt att öka på mängden grädde lite och sedan ha i citronsaft efter tycke och smak. Vi har testat så vi vet att det är sant.

Receptet kommer från Allt om Mat.

 

4 portioner.

 

600 g torsk (fryst, upptinad)
1 purjo
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
300 g cocktailtomater
olivolja till stekning
1 pkt (á 1/2 g) saffran
1 dl vitt vin
2 1/2 dl grädde
1 msk fiskfond
salt
tabasco
150- 200 g kräftstjärtar
hackad persilja

 

Skölj och ansa purjolöken och strimla den. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Strimla selleristjälkarna. Halvera tomaterna.

Fräs purjo, vitlök och selleri i olivolja några minuter i en traktörpanna. Tillsätt saffran och tomater och fräs ytterligare några minuter.

Blanda vin, grädde och fond och häll ner i traktörpannan. Rör om och låt koka under lock ca. 15 minuter. Smaka av med salt och tabasco.

Skär fisken i rejäla bitar, salta lite lätt runt om. Lägg ner fiskbitarna i traktörpannan och låt sjuda sakta under lock ca. 5 minuter tills fisken blir vit och fin.

Låt kräftstjärtarna rinna av och blanda försiktigt ner dem i pannan och låt dem bli varma. Strö över hackad persilja innan servering.

Servera fiskgrytan med basmatiris eller pressad kokt potatis, vi har testat båda varianterna och det blir så gott så.

 

 

En ljuvlig fiskgryta med smak av gyllene saffran.

 

 

 

Ingen tårta på gång denna vecka, känns faktiskt helt ovant för frun i huset. Så istället har hon gjort en ny omgång av inlagda rödbetor för att de är så goda att man vill äta upp dem på en gång.Och så hade det tydligen gått med första omgången!

Sen har hon också tagit itu med äppelskörden ute på balkongen som fått ge sig till tåls med all tårtverkstad. Idag har det kokats äppelmos av lyxig sort och efter eget huvud och smaktycke. Recept utlovas! Och knappt hann hon sleva upp det sista på burk innan granntanten dök upp med en ny äppelpåse.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Amy's piece of cake

    Saffran är en härlig krydda och jag älskar den! Inte bara i mat och bakverk utan även i dryck 🙂 Vilken fin tårta ni gjort här nedan… eller är det bara en i familjen som ägnat sig åt den? 😉 Kram på er!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Saffran i dryck, det lät spännande. Vad är det för saffransdryck tro?
      Tack för tårtkommentaren… jo, det är nog endast en i hushållet som ägnar sig åt avancerad tårtkonst men den äkta hälften hjälper till som bollplank och med små idéer och med all markservice så det känns som att båda är involverade i den ändå. 🙂

      Kram på dig med!

      Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja visst är det och saffran i mat känns helt ok även om det inte är jul riktigt än. 😉
      Det samma till dig, njut av lediga dagar!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.