älgtårta-marsipan-skjuttavla
älgtårta-marsipan-skjuttavla

Älgjaktstårta till Roger.

Idag beger sig Roger med vänner ut i skogarna på älgjaktspremiär och det bör väl firas med en tårta. Det tyckte i alla fall Roger själv när han kom med sin förfrågan om tårtmakerskan kunde tänka sig att göra en tårta med temat älgjakt. En tårta som han kunde bjuda sina jaktkamrater på men även sin syster med familj för att hon alltid ställer upp för honom.

Angående utseendet fick tårtmakerskan helt fria händer utifrån temat men smakerna var Roger helt på det klara med. Efter att ha hört talas om pirattårtan ville han ha samma fyllning och smaker. Och så fick det bli! Och blåbär kommer ju från skogen.

Tårtan är 24 cm i diameter och är en väldigt hög och tung bjässe, vi vägde den för skojs skull igår kväll när Roger hämtade sin tårta och den vägde över 4 kg inklusive alla dekorationer!!! Det är mycket tårta att äta!

Tårtan har således en kladdkakebotten mellan två chokladbottnar som är fuktade med chokladmjölk. Det ena lagret fyllning är hemkokt blåbärssylt med blåbärsmousse ovanpå och det andra lagret består av en krämig och len vaniljmousse. Den är spacklad med den optimala smörkrämen med smak av blåbär och vanilj. Tårtan har ett vitt marsipantäcke och dekorationerna är gjorda i marsipan/flowerpaste och marsipan utblandad med CMC.

CMC är ett pulver som blandas i marsipan och gör den mer elastisk och ger stadga så marsipanfigurerna håller formen och torkar bättre. Första gången det användes och det fungerade bra. Perfekt när man inte vill riskera att bleka redan färgad marsipan genom att blanda in flowerpaste i den. Vissa av figurerna på denna tårta har även fått lite torra spaghettistrån i sig för att hålla sig upprätta bättre, så som granarna och älgen Holger själv. Tilläggas bör att Alice har en underbar och enkel beskrivning på hur man gör dessa älgar.

Mycket inspiration har letats på många andra mysiga och fina tårtbloggar och nästan alla har ett grönt marsipantäcke på sin älgtårta. Här ville tårtmakerskan göra på annat sätt och för att bryta av allt det murriga så valde hon att utforma själva tårtan som en skjuttavla med flera skotthål i där skytten/skyttarna inte plockat många poäng. Och därför sitter ju Holger rätt säkert där på sin tron med guldkronan på plats, för han är ju trots allt Skogens Konung! Men hösten kan vara rätt kylig så en grön halsduk har han införskaffat för att matcha skogens färger. Och kanske har skytten gett upp och slängt iväg sitt gevär som siktat så dåligt?!?

Allt medan jaktsäsongen lider blir det kallare och kallare, till och med så att frosten (färgat socker) biter fast i skogens granar. Flugsvamparna är röda och fina och ger en otrolig färgklick. Och tack vare myrstackar är det lätt för vilsna jägare att orientera sig till rätt väderstreck.

Till och med igelkottarna, som gömmer sig intill stenarna verkar förvånade, nästan lite rädda för hur Holger vågar sitta så säkert och lugnt där i skogen med tanke på alla skotthål runt omkring.

Runt tårtans nederkant ligger ett mossigt vågat marsipanband med färggranna höstlöv som dalat ner. Det gröna har samma nyans som granarna och knyter ihop hela tårtan.

Skogens Konung – Holger.

Tack Roger för att jag fick göra denna tårta till dig och lycka till med jakten!

Att få en kram av den blivande tårtägaren och se honom, en vuxen man, stå där alldeles förstummad och bara titta på tårtan och tycka att den är jättefin, det är ett mycket fint betyg för tårtmakerskan.

 

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Jag måste skriva att jag är helt förstummad jag också och ändå ser jag tårtan ”bara” på bild. Helt otroligt! Vilken fantasi! Skulle man få en så fin tårta skulle man ju knappt ha hjärta att skära i den och äta upp den.
  Jag kan tänka mig att alla som fick se tårtan blev helt förstummade de också.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack för de snälla orden Annepauline! Jag tror att även vi skulle ha svårt att skära en bit av tårtan, skulle nog kännas i hjärtat lite, som tur var slipper vi det när vi skickar iväg den! 😉

   Svara

 2. Marina Mäki

  Vad häftig 😀 Ville blev helt förtjust!Få se vad Heidi trollar fram till Villes kalas,tror det blir lite spökigt 😀

  Svara

 3. Faster

  Hej.
  Oj så du är skicklig! Och vilket tålamod du har. Snart måste det ju vara dags att satsa fullt ut. Jag är så stolt över min brorsdotter och över de resultat hon visar upp här.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack Faster! 🙂 Tålamod har jag alltid haft när det gäller saker jag tycker om att göra, annars kan det vara lite si och så. Visst hade det varit roligt att satsa fullt ut men det är nog en bra bit dit ännu, men man ska aldrig säga aldrig!

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack för de fina orden Tina!
   Jag vågar knappt räkna ihop alla timmar jag suttit med denna tårta… mest tid tar det ju att göra alla dekorationer eftersom jag är så petig, men så är de ju roligast också. En annan gång ska jag verkligen räkna alla minuter så kan jag komma med ett exakt svar sen. 😉

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Vad glad jag blir för din fina tårtkommentar Tove! Det är så roligt att göra alla detaljer även om de tar tid… och spännande för vissa detaljer kommer man på under arbetets gång och de känns bara så rätt.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.