Kladdkakak-i mugg- mug cake
Kladdkakak-i mugg- mug cake

Kladdkaka i mugg i mikrovågsugn.

Här har vi minsann hittat något rent utav livsfarligt att tillaga. Kladdkaka i mugg, en så kallad mug cake, bakad i mikron!!!

Detta är grejer det vill vi lova och efter att ha gjort den några gånger är det bara att koppla på autopiloten så kommer den nästan till av sig själv. Farligt, farligt men så fantastiskt chokladig och läcker som en kladdkaka ska vara. Och med den traditionella kladdkakans ingredienser som man för det mesta har hemma i skafferiet. Men den stora hemligheten är att använda en choklad av hög kvalitet. Härmed kan alla baka kladdkaka!

Det här är det optimala tv-mysfikat för oss, passar ypperligt ihop med ett avsnitt av ”Hela Sverige bakar” eller ”Dessertmästarna”. Eller som tröst för den som misströstar i höstrusket eller som bara vill unna sig själv något gott men inte orkar dra igång ett storbak. Bara för att få mera tid över för en stund i soffhörnet med en mysig tidning. Eller som kronan på verket till fredagsmyset och det är ju ikväll!

Vi tror också på att imponera på middagsgäster med denna superdupersnabba godsak, smyg bara ut i köket i sisådär fem minuter och kom tillbaka med en bricka laddad med muggar med varm och kladdig chokladkaka, och allas ögon kommer att tindra som blank och tempererad choklad. För att inte tala om de njutningsfulla suckarna som kommer att fylla ut tystnaden i matrummet.

Ursprungsreceptet hittade vi här men har gjort om det lite för att falla oss i smaken mer.

 

2 muggar.

 

60 g smör
4 msk vetemjöl
4 msk socker
3 msk kakao
2 msk mjölk
1 ägg
25 g hackad mörk choklad (vi använder Lindt 85%)

 

Till servering:

vispad grädde eller vaniljglass

 

Smält smöret på låg effekt i mikron i en djup skål. Blanda ner alla övriga ingredienser (sikta ner kakaon)  i det smälta smöret och rör om så att allt blandas. Fördela smeten i två muggar.

 

Tänk på att bara sätta in en mugg i taget i mikrovågsugnen. Mikra muggkladdisen på full effekt (750 W) utan kåpa  i ca. 1 minut. (Här kan det skilja väldigt mycket mellan våra mikrovågsugnar. Första gången mikrade vi i 50 sekunder och då blev den helt igenomgräddad, nu senast körde vi på 40 sekunder och lät kladdkakan stå en stund under lock och då blev den alldeles lagom kladdig med ett tunt rinnigt lager i botten, perfekt enligt oss!)

Servera med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.

 

Någon som blir sugen på kladdkaka nu?

 

För övrigt är det full aktivitet i tårtmakeriet och vi bjuder på en liten tjuvtitt på vad som komma skall.

 

– Hej, jag heter Holger, Hälge är min bror.

 

 

Allt medan höstsolens strålar lyser upp världen därute. Vem vågar påstå att hösten är grå, mörk och trist när naturen aldrig är så färggrann i sin palett som just nu? Lyft blicken mot trädtopparna och ni ska se naturens eget underverk.

 

Önskar er alla våra fina bloggläsare en underbar fredag och en fin början på helgen!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe

 

 1. annepauline

  Hehe, kanske bäst att jag som är smått galen i kladdkakor INTE försöker mig på det här receptet…risken är att jag börjar göra det alltför ofta. Vilken ljuvlig älg! Ett rent konstverk. Det gäller att ha tålamod när man skapar såna filurer.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, det är lätt hänt att man plötsligt sitter där med en kladdkaka framför sig och vet knappt hur det gått till 😉 Men den är perfekt när oväntade fikagäster dyker upp.
   Älgen tackar för komplimangen! 😉 Tålamodet får sig en rejäl träning med såna här marsipanprojekt.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.