Kalops i lergryta
Kalops i lergryta

Kalops i lergryta.

Just nu har vi fått fnatt på olika sorters grytor, måste nog vara den ruskiga och kyliga hösten som lockar fram suget på mustiga kötträtter. Denna maträtt är så gott som ”självgående” eftersom vi använder oss av lergryta.

Kocken beslöt sig att ”slänga” ingredienserna i grytan och sedan köra till havet för att njuta av den underbart salta luften och höstsolen i söndags.

Att använda sig av kryddpeppar i rätten kändes först lite tveksamt, men smakerna blev så fina! Allting hade en fin balans och mustighet. De inlagda rödbetorna och kokta potatisen gjorde rätten fulländad! Klassisk husmanskost utan större ansträngningar!

 

Kalops

4-6 portioner (i 2,5 liters gryta)

 

ca 1 kg högrev
3 msk  vetemjöl eller idealmjöl
1,5 – 2 tsk salt
250 g steklök
2 morötter
1 palsternacka
10 kryddpepparkorn
3 persiljestjälkar
2 lagerblad
3 dl vatten
1 dl rödvin
1 msk soja
(salt, peppar)

 

Lägg lergrytan i vatten i 10 – 15 minuter.

Skär köttet i bitar och vänd dem i mjölet. Lägg köttbitarna i grytan, strö på salt och nymalen svartpeppar.

Skala lök, morötter och palsternacka. Klyfta löken (behövs inte om de är riktigt små) och skär morötterna och palsternackan i slantar. Lägg ner morötter, palsternacka, lök, kryddpepparkorn, persiljestjälkar och lagerblad i grytan. Blanda sojan med vatten och rödvin och häll i grytan.

Lägg locket på grytan. Ställ den på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C. Låt grytan stå i ca 2 timmar. Därefter är det inga problem att låta grytan stå på eftervärme om man vill.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
  1. annepauline

    Jag har plockat fram min lergryta igen efter sommaren. Detta blir en perfekt ”lergrytegryta” att göra i helgen.
    Jag är redan i förväg säker på att det blir gott. Sedan blir det garanterat äppelpajen som efterrätt igen!

    Svara

  2. Mårtenssons kök

    Vi älskar ju vår lergryta och använder den flitigt, det är det absolut bästa med höst och vinter – ja att den kommer till användning igen!

    Fint har ni fått det här på den nya adressen!
    Kamar

    Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.