Pulled pork i lergryta
Pulled pork i lergryta

Gott sa grisen som blev dragen. Pulled pork.

Godare än godast, enklare än enklast. Två ingredienser och en lergryta. In i ugnen, borsta tänderna och på med pyjamasen. Kryp ner under täcket och låt John Blund guida dig med på den nattliga resan. På morgonen när du vaknar hittar du en mör gris i ugnen som väntar på att bli dragen.

Vi pratar givetvis om pulled pork, denna underbara maträtt som även nu fått fäste i vårt kök. Två nätter i rad har vi den senaste veckan sovit till tonerna av gris i ugnen. Musikalen ”Griiis” har haft privatföreställning hemma i vårt kök… hahaha!

Okej då, det var väl ett rätt så dåligt skämt men det är verkligen inte denna maträtt. Mörare griskött får du leta efter, så mört att du kan dra isär det med hjälp av två gafflar – därav namnet och med smak av vår hemmagjorda BBQ-sås (receptet finns här) är det helt galet gott!

När vi skrev två ingredienser kommer du att lägga in en högljudd protest nu, men här räknar vi själva såsen som en ingrediens och har du bara gjort den dagen innan kvällen före så går det som en oljad fjärt att få in nasse-liten i ugnsvärmen. (Eller så använder du dig av sås på flaska från affären om det ska gå riktigt snabbt.) Men för att göra livet lite lättare för dig skriver vi in receptet på BBQ-såsen här också. Då kan du inte missa den.

 

BBQ-såsen:

200 g tomatpuré
1/2 dl mörk sirap
25 g smör
2 msk dijonsenap
1/2 dl lättöl
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1/2 msk worcestersås
1/2 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm liquid smoke
1 st finhackad chipotlechili / 1 krm chipotlepulver (rökt chilipulver)

 

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka samman till en tjock sås. Låt kallna.

 

Pulled pork:

6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 120° (ugnsvärmen ska på först när lergrytan står i ugnen!)

 

ca. 1,3 kg benfri fläskkarré i hel bit (i Finland: kassler/grisnacke/sian etuselkä)
1 1/2 dl BBQ-sås

 

Lägg lergrytan i heltäckande kallt vattenbad ca. 30 minuter.

Lägg i biten med fläskkarré och täck med BBQ-sås runt om. Ställ in grytan i mitten av ugnen och låt stå där i ca. 7 timmar. (Vi lät grytan ännu stå på eftervärme ca. 2 timmar innan vi tog ut den och fiskade upp den varma grisen.)

Pulled pork i lergryta

Hallå i lergrytan

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan drog vi itu köttet med hjälp av två gafflar (eller händerna) och hällde lite av köttspadet över samtidigt som vi saltade och blandade i lite mer av BBQ-såsen efter behag.

Dragen gris

Pulled pork är gott att servera i pitabröd (det var ju därför vi var tvungna att baka våra egna) med lite tomat, sallad och rödlök till. Eller varför inte äta pulled pork tillsammans med klyftpotatis och en god coleslaw. Båda sätten fungerar finfint och smakar gottigottgott!

 

Pulled pork med coleslaw och klyftpotatis

Inte helt fel med coleslaw och klyftpotatis ihop med pulled pork.

Pulled pork och pitabröd

Mörare griskött får man leta efter och med gudomlig smak av BBQ-sås.

 

Pulled pork - dragen gris

Pulled pork – dragen gris!

 

Dryckestips:

Öl absolut! En ljus lager (- Brooklyn nr. 1548) eller en mild ale (- Hale to nothing nr. 1485) smakar mycket bra till denna maträtt.

 

Pitabröd och pulled pork fick således följa med oss ut på picknick i måndags i det underbara sommarvädret vi fortfarande får njuta av denna sista semestervecka. Vi begav oss ut till havet och åkte linfärjan ”Lasse-Maja” ut till Marstrand som luktade hästskit efter helgens Sekelskiftesdagar. Men denna dag valde vi bort att gå och titta på de pampiga husbyggnationerna på öns framsida utan tog vandringsleden på ca. 5 km runt hela öns yttersta kant. Man bör vara vid god vigör om man ska gå där. Vilka underbara vyer och landskap våra ögon fick vila på på Marstrands baksida, vi kan inte med ord förmedla hur vacker vi tycker att den bohuslänska skärgården är. Som balsam för själen är det att uppleva den! Ni får bara titta på bilderna och försöka få er en glimt av den… varsegod!

 

Bohuslänsk skärgård

Klippor och hav så långt ögat når…

Marstrands baksida

Här siktas Carlstens fästning mitt i bilden.

Picknick med pulled pork

Haffsluft gör en hungrig, vad passar då bättre än att ha picknickkorgen laddad med pulled pork-fyllda pitabröd?

Murrest på Marstrand

Rest av en gammal mur.

Skallens fyr

Med siktet inställt på Skallens fyr.

Fikastund

Fikastunden den bästa är… och termosmugg är ovärderlig!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Intressant recept! Min lergryta har vilat över sommaren men nu måste jag absolut plocka fram den igen.

    Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.