Norrländsk kraftsallad med potatis
Norrländsk kraftsallad med potatis

Nya krafttag med en norrländsk potatissallad samt en lång semesterreserapport.

Räkningar i brevlådan är aldrig skoj. Räkningar i brevlådan med ett medföljande recept är däremot lite roligare. Räkningar i brevlådan med ett medföljande recept som visar sig vara kanongott är mer än bra och därmed blir räkningen också roligare att betala. Så vi får helt enkelt tacka Skellefteå Kraft för receptet (lite egna modifikationer gjorda) på denna supergoda potatissallad, den godaste vi faktiskt ätit!

Så för att ni ska orka läsa detta lååånga inlägg behöver ni lite extra krafter och det får ni med denna norrländska potatissallad. En sallad där en dressing verkligen sugs in av alla ingredienser och som ger den en så fin och balanserad smak. Sälta från fetaost, oliver och soltorkade tomater. Lyckat att ha i både cocktailtomater och soltorkade tomater. Lite medelhavskänsla från Norrland helt enkelt!

Ät salladen som den är eller servera den ihop med grillat av olika slag eller fisk. Vi avnjöt den som middag ihop med hel ugnsstekt fläskfilé och en annan dag fick den sällskap på lunchtallriken av skinkrullar.

 

6 portioner.

 

800 g kokt (färsk)potatis, ljummen eller kall, halverade/skurna i lagom stora bitar
250 g tärnad fetaost
100 g svarta oliver, med eller utan kärnor
100 g soltorkade, grillade tomater i strimlor
1 ask (ca. 250 g) cocktailtomater, halverade
1/2 skivad rödlök

 

Dressing:

1 1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

 

Lägg ner alla salladsingredienser i en rejäl bunke så det finns utrymme att blanda om. Blanda försiktigt.

Vispa ihop dressingen och häll den över salladen. Rör om försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en stund innan det är dags att äta den.

 

Norrländsk potatissallad

 

Så till reserapporten. Vår lilla semestertripp genom Småland, Blekinge och Skåne förra veckan började i Vimmerby och Astrid Lindgrens underbara sagovärld tillsammans med våra fina vänner Marcus och Erika. Även vi vuxna förstår att roa oss kungligt!

Underbara sagomiljöer så långt ögat kunde nå!

Pippi Långstrump

Ronja Rövardotter

 

 

 

 

 

Kling och Klang

Kling och Klang eller är det Peppe och Marcus?

Emil och Ida

Hur gick detta till?

Killevippen

Stor dörr

 

 

 

 

På besök hos Nils Karlsson pyssling, killevippen så små vi blev!

 

 

 

Vimmerby i miniformat.

Vimmerby i miniformat

Ministadshotell i Vimmerby

 

 

 

 

 

Ett besök i det riktiga Katthult och den verkliga Bullerbyn var ett måste. Vilken känsla att stå på samma mark där filmerna om Emil och Bullerbybarnen delvis spelades in. Hujeda oss! Men så litet allting kändes jämfört med hur det ser ut i filmens värld.

Emils snickerboa

Framför mangårdsbyggnaden i Katthult

 

 

 

 

 

 

Norrgården i Bullerbyn

Bullerbyn

 

 

 

 

 

Äta bör man och av en slump hittade vi Brygghuset, en gastropub belägen i de äldsta lokalerna hos Åbro Bryggeri (i Vimmerby). Kanonbra service och underbart god mat, rekommenderas!

Brygghuser i Vimmerby

Mjukbakat lamm och Brygghusets hamburgare, mumsfilibabba!

Lammstek

Brygghusets burgare

 

 

 

 

 

Vi sade hejdå åt våra vänner och fortsatte färden bara vi två och Grållan (bilen). Mot Frödinge och Ostkakeboden medan ett häftigt oväder med hagel och åska drog förbi och sänkte temperaturen till +10. Brrr!

Peppe äter ostkaka

Småländsk ostkaka

 

Saknar man både hår och mössa får man ta till filten!


Färskare ostkaka än denna kan man inte få, med direktleverans från mejeriet på andra sidan grinden.

 

 

På väg söderut längs E22 från Västervik passerade vi Lunds by som varit inspelningsplats för scener i filmerna om Bullerbybarnen.

Lunds by

 

Och så hamnade vi i Kalmar och kunde spatsera i kvällssolen innanför vallgraven runt det magnifika slottet. Tyvärr hade de hunnit stänga själva slottsinnergården för dagen.

Kalmar slott

 

Till natten stannade vi till i Karlskrona, örlogsstaden. En kontinental känsla infann sig i staden särskilt när vi gick runt i centrum och på det stora stenbelagda torget med gigantiska kyrkor. En mycket trevlig stad vid havet i Blekinge som även har en finfin gastropub som vi kikade in på. The Fox & Anchor är värt ett besök!

Karlskrona

Fisketorget i Karlskrona

 

 

 

 

 

 

Vi styrde Grållan mot en stad vi länge velat se, nämligen Ystad. Denna vackra och mysiga stad överrumplade oss helt och så mycket att vi tog in på hotell för en natt. Vi hade sån tur att få det sista lediga rummet på hotell Sekelgården anno 1793.

Hotell Sekelgården

Matsalen hos hotell Sekelgården

 

 

 

 

 

 

Vi kunde inte se oss mätta på alla dessa urgulliga och färgglada hus som fanns överallt.

Blåvitt hus i Ystad

Underbara gator

 

 

 

 

 

 

IMG_5258 - Kopia

IMG_5296 - Kopia

 

 

 

 

 

 

IMG_5302 - Kopia

 

Befinner man sig i Ystad och är bekant med Henning Mankells böcker om polisen Kurt Wallander kan man inte låta bli att dras med i hans fotspår. Gå på Mariagatan, kolla runt på olika platser filmer spelats in, besöka hans favoritfik Fridolfs konditori och smaka på en Wallander-bakelse…

Ystad walk of film

Wallander-bakelse

 

 

 

 

 

 

 

Ett av de bättre gatuköken som fallit oss i smaken är Hamngatans grill i Ystad. Eloge till rejäla portioner med hemlagad mat till humana priser. Dansk fläskstek med potatismos och varm rödkål samt fetaostbiffar med stekt lök och potatismos, satt fint i kistan!

Hamngatans grill i Ystad

Efter det orkade vi fortsätta vår färd med siktet inställt på Smygehuk, den sydligaste udden i Svearike. Längre söderut än så kommer man inte och därifrån är det 1572 km till landets nordligaste ställe, Treriksröset.

Vågor vid Smygehuk

Smygehuks fyr

 

 

 

 

 

 

 

Smygehuk

 

Och sen bar det av hem till lilla Kungälv igen för att vila oss lite innan nya äventyr väntade…

Orkade ni läsa ända hit?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Jodå, jag läste varenda ord! Så trevlig resa ni gjort, vilka vackra och mysiga platser ni besökt. Sverige är fantastiskt. Man behöver inte göra utlandsresor, det finns så mycket intressant ”runt husknuten”, vilket ni härmed bevisar. – Potatissallad är gott, denna variant ska jag absolut prova.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, vi försöker verkligen passa på att se allt vi velat se ända sen vi flyttade ner. Och ju längre vi bor här desto mer finns att upptäcka. Och med ”norrlandsmått mätt” så är ju allting nära till 😉

   Svara

 2. syster yster

  Jag läste också allt 🙂 Ni har haft en super semester hittills. Finns många ställen som vi också vill se, men får snällt vänta några år tills pojkarna är lite äldre och orkar sitta längre sträckor i bilen.. väntar ivrigt på flera rese skildringar. Kram

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, hittills kan vi absolut inte klaga på vår semester trots att det känns att den är väldigt sent lagd. Många ställen stänger ju redan när halva augusti passerat har vi upptäckt… och det är synd. Men en fördel att det inte är någon turistrusning där vi rör oss. 🙂

   Svara

 3. Amy's piece of cake

  Jag fullkomligt gillar potatissallad i alla dess former! 🙂 Sommar och potatissallad hör verkligen ihop men jag brukar göra ibland på hösten och vintern också… fast då med delikatesspotatis. Ursäkta min frånvaro gällande kommentarer hos er… kan bara skylla på semester och mycket sol, kram på er!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Potatissallad är gott året runt, det är som du skriver bara att variera potatissorten. Trevligt att du tittar in med jämna mellanrum när tid finns, ingen press från vår sida. Kram!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.