Solskensbullar
Solskensbullar

En solig bullhistoria.

Nu är det väl ändå dags att servera er receptet på de underbart goda bullarna som bakades för ett tag sedan hemma hos oss. Solskensbullar, vaniljbullar, seglarbullar, sockerbullar… kärt bakverk har många namn!

Tänk er hemmagjord len och tjock vaniljkräm i underbart mjuka och lätta bullar?!? Penslade med smält smör och rullade i socker. Vi avråder er bestämt från att försöka äta dem utan att slicka er om munnen, det förtar bara smakupplevelsen!

Alla tiders bullar säger vi och får tacka Leila Lindholm för hennes mumsiga recept ur boken ”A piece of cake”. Vi använder alltid hennes recept, som dessutom går att variera i det oändliga, och de är de absolut godaste bullar vi någonsin ätit!

Vi hoppas kunna bjuda dessa mumsigheter bland många andra åt vårt celebra besök som kommer imorgon. Fruns mellersta storasyster (som firar 40-årig födelsedag på fredag!) och hennes två fastrar anländer den svenska västkusten och stannar hos oss till på söndag. Familjemys i flera dagar samtidigt som vi snabbt hoppas avverka de sista två arbetsdagarna innan semestern kan börja. En fyra veckors ledighet hägrar alldeles bakom knuten…

Men nu till receptet…

 

Vaniljkräm

(det kommer att bli över men då kan man alltid smaska i sig den med en fruktsallad)

 

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse (Maizena)
50 g mjukt smör

 

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft upp stången efter uppkoket och sila gärna mjölken.

Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. (Den ska sjudas så att den reder och man måste vispa kraftigt hela tiden.)

Häll över i en kall skål (vi använde en rostfri bunke som vi kylde först i kylskåp) när vaniljkrämen tjocknat ordentligt. Vispa ner det mjuka smöret i den varma krämen under vispning och fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl genast i ett isbad eller i kylskåp.

Vaniljkräm

Tänk på att aldrig doppa fingrarna i en vaniljkräm för då blir den lätt dålig!

 

Grundrecept till bullar

 

Cirka 20 stycken.

Ugnstemperatur: 200° varmluft, 225° i vanlig ugn

 

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt (ej smält!) smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Pensling:
smält smör
socker

 

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över kardemummamjölken och blanda även i socker, salt, smör och ägg och låt allt lösas upp. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i hushållsassistent. Låt degen bearbetas ca. 5 minuter, vetemjöl special tillåter kraftigare bearbetning än vanligt vetemjöl.

Jäs degen i bunken under bakduk på dragfritt ställe till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 20 bitar (ca. 65 g per bit). Forma till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem lite och jäs under bakduk på dragfritt ställe till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm. Eller så kan du först trycka en grop i varje bulle med tummen som du sedan fyller med vaniljkrämen. Båda fungerar, vi har testat!

Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i ca. 8 minuter (beroende på ugn så klart!) och låt dem svalna något.

Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i socker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen i mitten. Bullarna går mycket bra att frysa in men vänta då med penslingen och sockrandet tills de har tinats upp.

 

Vaniljbullar på fat

Lätta och saftiga bullar fylld med len vaniljkräm.

 

En mumsig vaniljbulle

Vaniljbulle, solskensbulle, seglarbulle, sockerbulle… kärt bakverk har många namn!

 

Solskensbullar

En solig bullhistoria!

 

IMG_4440 - Kopia

Ät och njut gärna med ett glas kall mjölk till.

 

Peppe njuter av en bulle

Neta njuter av en bulle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig och somrig bullstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

    1. livsnjutarna

      Huvudsaken att de smakar bra, utseendet ska man inte haka upp sig på. Övning ger färdighet! 🙂

      Svara

  1. annepauline

    Vaniljbullar är helt sagolikt goda. Jag blir jättesugen på att göra dem.
    Men HUR ska jag lyckas med vaniljkrämen? Ojoj.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Underbart goda är bullarna. Om du ser till att inte ha för varmt på spisen när du sjuder krämen så att den reder sig och att du vispar kraftigt hela tiden och häller upp i en kylskåpskall skål tror vi att du kommer att lyckas galant med den!

      Svara

  2. Tina

    Alltså, såna här har jag tänkt göra i flera år, men av någon anledning blir det aldrig av. Det kommer så mycket annat emellan som man vill baka som man inte bakar av samma anledning….Hrmmm
    Men dom är bara såååå goda!! Och vanlijkrämen som blir över går bra att äta med sked också jag älskar vaniljkräm!!
    Kram

    Svara

    1. livsnjutarna

      Vi har också haft dessa mumsiga bullar i åtanke åtskilliga år innan vi nu äntligen kom till skott. Nu kan vi bocka av dem på vår ”att-baka-lista” 😉 Tids nog blir det deras tur även hemma hos dig, kramizar!

      Svara

  3. Sara på Vardag.nu

    Bloggvärlden verkar vara glada över att sommaren är över så man kan frossa i fett och socker igen 😉 Det vankas sockerbullar både till höger och vänster, tycker jag! Inte mig emot. Skicka en hög till mig bara 🙂

    Svara

    1. livsnjutarna

      Sommar eller inte så kör vi alltid med en ”lagom” dos av fett och socker 😉 Man mår bäst så helt enkelt! Tyvärr har bullarna minskat till antal så någon hög över att skicka till dig har vi tyvärr inte 😉

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.