IMG_4076-Kopia.jpg
IMG_4076-Kopia.jpg

Brie- och salamipaj med rostade hasselnötter i pajdegen.

Paj är ändå hyfsad enkel mat att göra, både till vardags och till fest och den går att variera i nästintill det oändliga. Både vad gäller fyllning och själva pajdegen och vips har man en ny paj att provsmaka.

Vilket får oss att undra om ni har en favoritpaj eller om ni testar nytt rätt ofta??? Om vi ser till oss själva är nog tonfiskpajen en stor favorit men visst testar vi ofta nya recept. Annars skulle vi ju inte ha något att skriva om för er som tittar in här hos oss. Vill ni ha tips på flera matiga pajer klickar ni här.

Till pajdegen testade vi här att ha i rostade hasselnötter och mums så gott det blev. Pajskalet blev perfekt frasigt och sprött med en underbart nötig smak. Tillsammans med brieosten och salamin i fyllningen blev pajen helt oslagbar i smaken.

Inspirationen till denna brie- och salamipaj hittade vi i ”Köksalmanack 2013”, en oumbärlig hjälpreda i köket.

 

1 paj.

 

Ugnstemperatur:
vid rostning och gräddning 200° medan förgräddandet av pajskalet gärna får ha en temperatur på 225°

 

Pajdeg:

1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 dl grovhackade hasselnötter (med skal)
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

250 g brieost
100 g salami
1 rödlök

2 ägg
2 dl mjölk

 

Lägg de grovhackade hasselnötterna på en bakpappersklädd plåt och rosta dem mitt i ugnen ca. 8 minuter. Rör om efter halva tiden och akta så att de inte bränns. Häll över nötterna på en kall tallrik, annars fortsätter de att rostas. Låt nötterna kallna.

Hacka ihop mjöl och nötter innan du tillsätter smöret och kör till en grynig massa, enklast går det i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Med hasselnötter i degen kan den lätt kännas lite klibbig men ha mjöl på fingrarna när du trycker ut degen i en smord pajform så går det bra. Nagga och låt vila i kylskåp 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

Skiva brieosten och strimla salamin. Rödlöken hackas. Fyll pajskalet med rödlök, salami och brieost. Vispa ihop äggen med mjölk och häll i pajformen.

Grädda i mitten av ugn ca. 30 minuter eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

Servera pajen med en god sallad till.

Paj med sallad

Paj är gott både till vardag och till fest, gärna med en sallad till.

Paj med brie och salami

En god paj med brieost och salami i fyllningen och med ett frasigt och sprött pajskal med rostade hasselnötter i. 

Brie- och salamipaj

 

 

Smarrig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.