Libanesiska köttfärsspett
Libanesiska köttfärsspett

Libanesiskt på grillen och Smögen över dagen.

Härliga måndag är här igen och vilket kanonväder vi har. Ordentlig sommarvärme med +24 i skuggan förärar moder Jord oss med denna dag. Och inte ett moln så långt ögat kan nå och då förstår vi att det är många som unnar sig grillat till middag i denna semestertid. Det unnar vi er!

Här tänkte vi tipsa er om mycket god kafta -libanesiska, kryddiga köttfärsspett att slänga på grillen tillsammans med labne -en fräsch, kall yoghurtsås att servera till. Enkelt och gott! Och inte det där ”samma vanliga”.

Libanesisk mat är smakrik men inte stark. Man använder mängder av bladpersilja, mynta och olivolja för att sätta smak på det mesta. Yoghurtsåsen här påminner lite grann om tzatzikin men är mycket mildare i smaken. Köttfärsspetten har vi testat både att göra enbart på blandfärs och enbart på lammfärs och det blir lika gott av båda.

Skulle nu regnmolnet oturligt dra fram precis ovanför er grill går det lika bra att steka köttfärsspetten i stekpannan.

Recepten har vi hittat i Buffé 4/2013 men vi har ändrat lite på mängderna.

 

Kafta

Ca. 6 spett.

 

500 g köttfärs; lamm, nöt eller blandfärs eller en mix av dessa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3/4 krm kajennpeppar
3 krm paprikapulver
1 dl finhackad persilja
rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Blötlägg grillspetten. Skala och finhacka den gula löken samt vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser i en bunke.

Forma korvar av köttfärssmeten och trä på grillspetten. Pensla dem med rapsolja.

Grilla dem runt om tills de är genomstekta.

 

Kafta - libanesiska köttfärsspett

Kryddiga och grillade köttfärsspett med inspiration från Libanon.

 

Labne

4 portioner.

 

3 dl turkisk yoghurt (10%)
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
1 krm salt
1 krm peppar

 

Skala och finriv vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå en stund i kylskåp innan servering.

 

Labne

Labne – libanesisk yoghurtsås med mild smak av vitlök, persilja och mynta.

 

Libanesisk yoghurtsås

Ja, vi som ännu jobbar och stretar och knappt har börjat på allvar med nedräkning till semestern får ta tillfället i akt när vi har en hel helg ledig tillsammans. Så vi sadlade Grållan (frun i huset har döpt vår Volvo v50!) och styrde mot sommarparadiset Smögen. Aldrig tidigare har vi skådat så många stora och dyra båtar på en och samma plats och så mycket champagneflaskor på kylning ombord på dessa lyxjakter! Vi misstänker att det är här den västsvenska gräddhyllan glassar runt järnet! Men det var ett fint utflyktsmål över dagen bara dryga 12 mil bort från oss. Här följer lite bilder:

 

Färggranna sjöbodar

Klippor och hav

Smögens klippor

Smögens inlopp

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Det där låter väldigt gott! Den där typen av mat tycker jag mycket om fast jag har nog inte ens tänkt på att den är libanesisk, hehee.
    Vilka ljuvliga bilder från Smögen.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Libanesisk mat påminner väldigt mycket om medelhavsmat kan vi tycka och det gillas mycket hemma hos oss!
      Ja, Smögen var ljuvligt vackert och inte har vi långt dit heller. 😉

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.