IMG_3376-Kopia.jpg
IMG_3376-Kopia.jpg

S som i Sara och Semester! Mandel- och aprikostårta med grädde och jordgubbar.

Fruntimmersveckans första fruntimmer har namnsdag och därmed har frun i huset en extra anledning att fira idag. Sara är hennes andra namn, hipp hipp hurra för alla Saror idag! Semester verkar var och varannan människa i detta avlånga land ha nu, själva suger vi lite extra länge på semesterkaramellen i år och får vänta två veckor till.

Vad passar då bättre till ovan nämnda fenomen än en liten tårta av det nyttigare slaget som dessutom inte kräver någon ugnsvärme (vissa har kanske nog varmt i hushållet ändå av utevärmen) och knappt någon insats i köket alls? Perfekt att tillaga på stugan tänker vi. Sara och Semester förtjänar helt klart en mandel- och aprikostårta med grädde och jordgubbar.

Receptet har vi hämtat ur Cathrine Schücks bok ”Schücks sunda söta” där efterrätter med lågt GI-värde följer på rad. Detta är också vårt bidrag till Månadens sötsak där temat är just semester denna månad.

När vi gjorde tårtan halverade vi receptet och då blev det alldeles lagom till en liten hjärtformad pajform. Det räckte till oss som efterrätt och en liten fikabit till dagen efter. Men här nedan är receptet som det är i boken.

 

Ca. 6 bitar.

 

200 g mandel (gärna med skal)
100 g torkade aprikoser
2-3 msk rom (eller annan sprit eller apelsinjuice)
1/2 dl kokosflingor

3 dl vispgrädde
jordgubbar

Kör mandel och aprikoser till smulor i matberedare med kniven monterad. Fukta blandningen med sprit eller juice så att den blir ungefär som en smulig deg.

Hjärtformat pajskal.

Pajskalet som fått torka till i kylen lite håller formen bra.

 

Fodra en pajform med löstagbar kant med plastfolie (vi använde en hjärtformad liten pajform med icke löstagbara kanter och det gick minsann finfint det med!) och tumma ut pajdegen i denna. Använd kokosflingorna som strössel ovanpå för att den inte ska bli för klibbig och fastna på fingrarna. Ställ formen i kylskåp en stund för att pajskalet ska stelna och torka något.

Ta upp botten ur formen och avlägsna plastfolien. Lägg upp på ett fat.

Vispa grädden och garnera med den alldeles innan servering. Toppa med jordgubbar och servera direkt.

Semester och Saratårta

Pajskalet fyllt med vispad grädde och jordgubbar.

 

Mandel- och aprikostårta

En mandel- och aprikostårta med grädde och jordgubbar för att fira Sara och kommande semestertid!

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Amy's piece of cake

  Hurra för frugan! 🙂
  Ber om ursäkt för dålig kommentering här men jag har kikat in lite då och då. Vilken fin tårta ni har gjort, riktigt läcker må jag säga!
  Önskar er en fortsatt trevlig sommar, vi har nu några veckors semesterledighet i familjen, kram!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Frugan tackar och bockar… eller niger kanske!? 😉
   Vi har heller inte varit de bästa på att kommentera när vi lidit ett bra tag av bloggleda… men nu börjar det kännas roligare igen och då kanske även orken räcker till att kika in hos alla våra bloggande matvänner.
   Njut av din semester och hoppas ni har många mysiga stunder framför er! Kramizar!

   Svara

  1. livsnjutarna

   Ja hurraaa för oss två! 🙂
   Ja, den här pajen eller tårtan var spännande. Är man inte någon stor vän av rom kan man vara försiktig med den eller så använder man något helt annat. Men rommen gav ändå tårtan ryggrad…

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.