Hemlagad-nyponsoppa.jpg
Hemlagad-nyponsoppa.jpg

Fyll på c-vitaminförrådet med en hemlagad nyponsoppa.

Ja, det verkar råda förkylningstider runtom i stugorna även om det är sommar, semester och sol som ska råda. Ibland kan det bara slå så fel! Inget att göra åt utan man får göra det bästa av stunden. Kanske kan vi hjälpa er att tänka på något annat än den rinnande näsan och den kliande halsen för en liten stund. Bara så länge som det tar att koka ihop den här vitaminbomben till soppa. Kanske ni kan avvara tio minuter av er krasslighet till att fixa er själva lite värmande/kylande meducin? Eller är det bara vi som är besudlade med förkylningsbaselusker?

Nypon innehåller flera gånger så mycket c-vitamin som en endaste apelsin, men det visste ni säkert redan. Vet ni med er att ni är känsliga mot skyhöga halter c-vitamin ska ni vara försiktiga med soppintaget. Det hade visst frun i huset glömt bort men fick vackert erfara konsekvenserna . En syndaflod av näsblod bara drog fram här och lämnade henne blek och skakig kvar… men hon har repat sig bra, läget är under kontroll!

Den här soppan har kokats på nyponskalsmjöl. Detta mjöl är gjort på mogna, torkade och urkärnade halverade nyponskal som malts ner (Risenta). Det ser lite ut som grillkrydda eller paprikapulver, inte att förväxla alltså men till skillnad från de kryddorna har det en lätt söt och syrlig smak. Mjölet kan även strös ovanpå frukostyoghurten eller blandas ut i hett vatten med lite honung så har du, simsalabim – nyponté.

Den här hemlagade nyponsoppan smakar precis som nyponsoppa ska smaka men  är  inte lika söt som den man köper. Och då blir den ju rent av ännu hälsosammare! Soppan kan förvaras i kylskåp upp till fyra dagar, det vill säga om det blir något över.

Ät soppan varm eller kall eller varför inte ljummen som vi gjorde, med en klick kardemummagrädde i. Till frukost, mellanmål eller efterrätt… du väljer själv!

Receptet vi utgått från finns här men apelsinjuicen har vi själva lagt till.

 

2 rejäla portioner.

 

6 dl kallt vatten
en liten skvätt nypressad apelsinjuice (halverade en apelsin och pressade i lite på höft från den ena halvan)
1/2 dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
3 msk ljust muscovadosocker

 

Till servering:
vispad grädde utrörd med ”lagom” mängd malen kardemumma i

 

Häll vattnet och apelsinjuicen i en kastrull. Blanda samma nyponskalsmjöl, potatismjöl och muscovadosockret. Vispa ner blandningen i det kalla apelsinvattnet. Koka upp under omrörning och vispa hela tiden. Vid första bubblan drar du kastrullen från värmen, annars riskerar soppan bli seg eftersom du har i potatismjöl.

Servera soppan varm, ljummen eller kall med en klick kardemummagrädde.

 

Hemlagad nyponsoppa

Nyponsoppa med en klick kardemummagrädde är rena rama medicinen.

 

Nyponsoppa med kardemummagrädde

 

Smarrig nyponstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.