Ett recept där, ett annat recept där och ett tredje se där på de knapriga och goda italienska mandelskorporna resulterade i detta hemma-hopkok. Våra biscotti innehåller godsaker som smör, apelsinskal, marsalavin, vaniljpulver samt rostad mandel för att förhöja smaken ytterligare. Alla smaker är i balans och går fint hand-i-hand med varandra och gör dessa biscotti vansinnigt mumsiga. Bara ljudet när man biter en tugga gör att man blir sugen på en om man själv sitter biscottilös bredvid.
Prova att doppa dessa skorpor i ditt kaffe eller té. Vi har också läst oss till att de är goda att doppa i ett glas med vino santo (ett italienskt sött efterrättsvin) men vår version av mandelskorporna borde passa lika bra att ta ett dopp i lite marsalavin.
Packa med dessa skorpor nästa gång du drar iväg på picknick eller avnjut dem till fikat eller som en liten sötsak efter maten. Själva tänker vi knapra på några i medicinskt syfte och se om det hjälper…
Ca. 50 stycken.
Ugnstemperatur: vid rostning 200°, vid gräddning 175°
200 g sötmandel med skal på
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 rumsvarma ägg
7 1/2 – 8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ca. 2 tsk rivet apelsinskal
2 msk Marsalavin
Rostad mandel smakar så mycket mer.
Grovhacka mandlarna, lägg dem på en bakpappersklädd plåt och rosta dem i mitten av ugn ca. 8 minuter. Låt dem kallna.
Vispa smöret och sockret med elvisp så det blir fluffigt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt väl och rör (vispa inte mer!) ner i vispet.
Blanda apelsinskalsrivet i marsalavinet och rör ner detta tillsammans med den rostade mandeln. Rör så att allt blandas väl. Degen påminner till konsistensen om en mjuk pepparkaksdeg.
En väldigt lättarbetad biscottideg.
Dela degen i tre lika stora delar. Rulla varje del till längder, lika långa som plåten. Lägg längderna på en plåt med bakpapper och platta till dem något, de ska vara ca. 2 cm höga. Grädda längderna mitt i ugnen ca. 20 minuter. Testa med att klappa lite lätt på dem och känn efter om de känns ”stabila”, då är de färdiga.
Ta ut plåten och låt längderna vila ett tag för då blir de lättare att skära i fina bitar. Skär sedan längderna lite diagonalt i ca. 2 cm breda bitar. Vänd bitarna på plåten med snittytan upp och ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna stå i eftervärmen tills de är torra. Låt dem kallna helt innan de läggs i en lufttät kakburk för förvaring.
Vem vill inte vara vän med en biscottifylld kakburk?
Med ljuvliga smaker av vanilj, apelsin, marsalavin och mandel, mmm!
Italienska mandelskorpor/biscotti/cantuccini…
Får vi lov att fresta med biscotti?
Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~
Tina
Biscotti som är sååå gott. Er variant låter supergod. Biscotti och vino santo är jättegott tillsammans om man doppar skorporna och äter dem och inte dricker vinet sen…..det blir ju fullt med smulor….;)
Kram
livsnjutarna
Fy för smulor i vinet, då håller vi oss till skorporna. Och nu har vi testat doppa våra biscotti i marsalavin, att det var gott kan intygas av oss båda. Härligt att du gillar receptet. Kramizar!
Anna/Frostrosor
Åh, smarrigt värre! Det var länge sedan jag gjorde biscotti! Är ju så sanslöst gott! Tack för tipset om att rosta mandeln, har inte tänkt på det!
livsnjutarna
Smarrigt värre absolut, hoppas vi inte föräter oss bara! 😉 Trevligt att vi kunde tipsa dig lite för du ger ju oss så mycket inspiration.
Upptäckte av en slump att dina två senaste kommentarer hamnat i skräppostträsket, undrar hur det gick till? Räddade de kommentarerna men kan där ha drunknat fler som vi aldrig hann slänga ut en livboj till… :/
Anna/Frostrosor
Skräppost? *hrmpfh*
Besöker jag er för ofta må tro? 😉
livsnjutarna
Inget besök är för ofta hos oss, fina du! 😉 Förstår bara inte hur det har kunnat gå till för tidigare har du ju inte hamnat där och några nya inställningar har vi minsann inte gjort… vi ber om ursäkt och kommer övervaka skräppostträsket med ett extra vaket öga framöver, kram på dig!