Laxsoppa.jpg
Laxsoppa.jpg

Mammas laxsoppa med färskpotatis som gör den somrig.

Dillens vara eller icke vara ställs på sin spets i denna laxsoppa som Netas mamma förärat oss receptet på. Ursprungssoppan innehåller dill men själva har vi ratat den med vägledning av norrmän. Vissa regioner i vårt västra grannland bannlyser nämligen dill i lax- och fisksoppor har vi förstått.

För att förstå hur god denna laxsoppa verkligen är måste ni ha lite av bakgrunden till den. Det är så här att Neta aldrig har tyckt om fisksoppa. Förlåt mamma, men blotta tanken på barndomens fisksoppa med mjölk i och som var gjord på sejblock kan framkalla kväljningar än i denna dag. Vi kan intyga att gubben i hushållet har försökt tillaga en vanlig hederlig fisksoppa i samma stil åt henne under åren vi spenderat tillsammans och det slutade med att stackaren åt havregrynsgröt.

 

Små citroner gula

Hon må ha varit extremt skeptisk när så mamma serverade denna laxsoppa för bra många år sen. Men tro det eller ej, den gick ner och flera portioner dessutom! Så när denna laxsoppa hamnar i soppskålen avnjuts den under högljudda sörplingar och mmm-ljud, precis som soppan ”Mauds fiskelycka” i filmen ”Små citroner gula”. Filmen är för övrigt otroligt mysig och lämnar verkligen en må-bra-känsla hos en när sluttexten rullar fram. Den innehåller matigheter och kärlek och ger oss hopp om att följa våra drömmar. Vi rekommenderar er att se filmen om ni inte redan gjort det!

Så efter att ha låtit tystnaden råda här på bloggen i mer än en halv månad känner vi oss lite sugna på att servera er recept igen. Ja, inspirationen och motivationen har verkligen trutit! (Det är här och nu vi behöver höra hur mycket vi betyder för er därute så att vi inte bara låter denna blogg rinna ut i sanden…) Mycket har vi dock hunnit med; en kaotisk midsommarvecka på jobbet, en midsommarafton i goda vänners lag med mycket goda sillinläggningar, ett bilbyte har vi gjort så nu är vi väldigt ordinära och kör runt i en Volvo V50, den värsta uppstädningen efter renoveringen är avklarad och varsin förkylning har vi också hunnit slåss med.  Och slåss med efterdyningarna än… host host!

Låt er väl smaka denna underbart gräddiga laxsoppa för här kommer nu äntligen receptet!

 

8 portioner.

 

700-800 g lax, filé eller portionsbitar
smör
10-12 medelstora potatisar, färska eller ”gamla”
5 medelstora morötter
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar / 3 msk grönsaksfond
6 kryddpepparkorn
vatten
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt

 

Skala/skrubba potatisen och tärna den. Skala och skiva morötterna. Skölj och skiva purjolöken. Lägg allt i en stor soppkastrull och fyll upp med vatten precis så att grönsakerna täcks. Tillsätt buljongtärningarna/fonden och kryddpepparkornen. Låt allt småkoka under lock 20-30 minuter tills potatis och morot känns mjuka.

Skär laxen i fina tärningar. Bryn laxtärningarna i rikligt med smör i stekpanna. Tillsätt laxen och stekskyn i soppkastrullen när allt har kokats mjukt. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Smaksätt med salt.

Servera gärna ett gott bröd till soppan.

 

Laxsoppa

Låt er väl smaka mammas gräddiga laxsoppa.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Tina

  En sån här fisksoppa är så gott. Lax är den fisk vi äter mest.
  Självklart ska ni inte försvinna från bloggvärlden med er fina blogg, ibland blir det så att man har ingen lust. Men välkommen tillbaka iallafall!!
  Kram

  Svara

  1. livsnjutarna

   Mums vad god denna soppa är och därför är det så bra när man gör en rejäl soppkastrull på en gång. Lax är också den fisk vi äter allra mest, den är god och snabblagad och kan varieras i det oändliga.
   Tack för att du vill ha kvar oss här i bloggosfären, det värmer! Ibland blir det så när prestige och sånt tar över det roliga… Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.