Sesampanerad halloumi med grönsaksgratäng
Sesampanerad halloumi med grönsaksgratäng

Grönsaksgratäng med sesampanerad halloumiost

En lyckad vegetarisk satsning som mättar magen bra. Här har vi friskt vågat komponerat ihop två stycke mat till en enda måltid. Suget efter en grönsaksgratäng var stor liksom efter panerad halloumi och då fick de dagen till ära samsas på våra tallrikar.

Gratängen innehåller alla smaskiga grönsaker man kan tänka sig. Nyttigt så det förslår! Den är inte så salt i sig så därför passar den ypperligt ihop med den salta halloumiosten. Sesamfröna ger en spännande smak på halloumin. Gratäng och ost blir ett riktigt trevligt radarpar på tallriken och blir en lite somrigare och lättare måltid.

Har man grillen igång kan man med fördel grilla halloumin, den blir minsann inte sämre av det. Panerad och stekt halloumi skulle vi också gärna äta som tapas.

 

 

Grönsaksgratängen:

4-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

2 tomaterIMG_3032 - Kopia
1 grön zucchini
3 normalstora potatisar
1 röd paprika
1/2 gul lök
1/2 aubergine
250 g broccoli
olivolja till stekning

3 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
vitpeppar

 

 

Skala lök och potatis. Skär alla grönsaker i 1/2 cm tjocka skivor. Stek allt, utom tomatskivorna, i lite olja. Potatisen behöver längst tid, den ska bli nästan färdigstekt.

Varva alla stekta grönsaker med tomatskivorna i en smord ugnssäker form. Salta lätt mellan varven också.

Vispa samman grädde och ägg och krydda med salt och vitpeppar. Slå blandningen över grönsakerna i formen. Den ska inte täcka grönsakerna helt. Sätt in formen i ugnen tills äggstanningen stelnat. Håll koll så att inte ytan blir för mörk.

 

Grönsaksgratäng

Nyttiga grönsaker överdragna med en äggstanning.

 

Sesampanerad halloumiost:

4 portioner.

 

400 g halloumi
1 ägg
sesamfrön, ljusa och svarta
olivolja till stekning

 

Skär halloumin i ca. 1 cm tjocka skivor. Vispa upp ägget i en djuptallrik. Blanda svarta och ljusa sesamfrön på en tallrik.

IMG_3034 - Kopia

Sesampanerad halloumi

 

 

 

 

 

Vänd halloumiskivorna på båda sidorna i ägget och sedan i sesamfröna. Stek på medelvärme ett par minuter per sida tills osten blivit gyllenbrun.

 

Grönsaksgratäng med sesampanerad halloumi

Grönsaksgratäng med sesampanerad halloumi, gott-gotti-gott-gott!

IMG_3054 - Kopia

Vegetariskt på tallriken!

 

Skulle det vara så att ni inte har något extra för er när helgen (1-2 juni) kommer och ni råkar befinna er i våra hemtrakter vill vi slå ett slag för Sillens Helg ute på vackra Marstrand. Bara vädret tillåter blir det vårt lördagsprogram. Vi ska fylla våra magar med sill på Sillracet där man får provsmaka och rösta fram sin favoritsill hos 14 olika matställen.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.