IMG_1138-Kopia.jpg
IMG_1138-Kopia.jpg

Något till sommarbuffén? – Marinerade vitlöksklyftor, ja tack!

Här kommer ett litet tips på hur ni kan marinera vitlök. Attans så gott att servera vid till exempel en buffé eller som tapas. Kanske något att spana in lite extra nu när examensfesten börjar närma sig och andra somriga tillställningar.

Beroendeframkallande vill vi framhäva att de är. Man tar en och så en till och ännu en till… för hemligheten är att de inte alls är starka som naturell vitlök.

Ett annat tips är att blanda ner de marinerade vitlöksklyftorna i en sallad.

Receptet har vi hämtat från Kuriren (10-11/2012).

 

40 vitlöksklyftor (ca. 2 vitlökar)IMG_1117 - Kopia
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger

 

Marinad:

2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 dl olivolja

 

Skala vitlöksklyftorna. Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca. 2 minuter. Lägg vitlöksklyftorna i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma.

Mr. Garlic

IMG_1121 - Kopia

 

 

 

 

 

Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen i mikron några sekunder eller i en kastrull. Smaksätt med kryddor och salt. Vispa ner oljan i blandningen.

Vitlök i burk

 

Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken ordentligt så att kryddor och vitlök blandas noga.

Förvara vitlöksklyftorna i kyl och de håller i flera veckor.

 

Marinerad vitlök

Marinerad vitlök är ett trevligt inslag på buffébordet.

 

Sommarvärmen håller i sig här hos oss men nu har ett jämngrått molntäcke lagt sig över stan. Vilken upptäckt vi gjorde igår när den första blommande syrenen iakttogs. Och vilken somrig doft sen!!! Det tokiga är att vi förknippar doften av blommande syren med midsommar, för norröver där vi bott merparten av vårt liv blommar den vid den tidpunkten. Så vi är smått förvirrade nu… en skön förvirring vågar vi påstå!

Hmm, en annan sak som gör oss förvirrade är att vattnet inte synts till än. På infolappen stod det att vattnet skulle vara avstängt 13-21 maj och ingen ytterligare information har dykt upp… Vi upplever det mer besvärligt att vara utan vatten i ett fungerande kök än att ha tillgång till vatten men ha ett utrivet kök, hur nu den ekvationen går ihop!?!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Det är så enkelt och blir så gott! Perfekt att ha i kylen och ta fram till en grillmiddag en varm sommarkväll som vi ska få många av hoppas vi. 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.