Bananmarmelad
Bananmarmelad

Den godaste bananmarmeladen i stada.

Denna bananmarmelad får ni absolut inte missa! En helt naturlig marmelad utan konstigheter i. Först smakar den banan men sedan träder citrusfrukterna in och gör marmeladen till något alldeles extra och balanserar upp sötman. Att den dessutom har en gnutta kanelsmak gör den ännu godare. Lite valnötshack ger marmeladen ytterligare en dimension med lite tuggmotstånd.

Marmelad med banan

 

Bananmarmeladen är perfekt att göra om ni har bananer över som sett sina allra bästa dagar. Och vi lovar att den smakar mumma på rostat bröd med lite ost till, på havregrynsgröten, i naturell yoghurt och på smörgåskex tillsammans med jordnötssmöret. Eller varför inte som tårtfyllning eller i rulltårtan… Ojojoj, va gott!

Detta blir också vårt bidrag till Månadens sötsak där temat för maj är tillbehör. Receptet kommer från Dansukker.

 

En sats ger 6-7 dl marmelad.

 

500 g mogna bananer, skalade
1 lime
1 citron
2 kanelstänger
3 dl syltsocker

2 msk hackade valnötter

 

Riv skalet från både lime och citron och pressa saften ur dem. Mosa bananerna med en gaffel. Blanda bananerna med lime, citron, kanelstänger och syltsocker i en kastrull och koka i 5 minuter. Rör lite varsamt så att det inte bränns fast.

Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Ta upp kanelstängerna och rör i nöthacket.

Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.

 

Bananmarmelad med citrus

 

 Den godaste bananmarmeladen vi smakat!

 

Bananmarmelad

Vilken härlig sommarvärme vi har här idag. Knappt att vi hunnit vara ute så mycket mer än promenaden till och från jobbet men termometern visar uppåt +20 och solen skiner nu. Jamen så springer vi ju med jämna mellanrum ut till dusch- och toabaracken på gården när nöden infaller. Ja, här pågår stamrenoveringen för fulla muggar, inte att vi ännu sett till så mycket av den i vår lägenhet men vattnet är helt avstängt från och med igår i en hel veckas tid! Känns som att vi lever lite stugliv… En diskbalja var vi tvungna att införskaffa för att kunna bära diskvatten från kranen i trapphuset. Vi vågar vägra engångsartiklar men försöker hålla igen på disken ändå. Spännande tider vi lever i!

Vi misstänker att det blir en glassig promenad ännu ikväll för att fira ytterligare en av våra stora dagar. Idag firar vi vår förlovningsdag, tänk att det redan gått 14 år sen vi bytte de första ringarna med varandra. En fin blomma införskaffades dagen till ära…

 

Krysantemum

Smarrig marmeladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Denna marmelad måste jag göra. Det låter så gott så ojoj. Och inte en massa E-ämnen i.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Det tycker vi absolut att du ska göra, hoppas du gillar den lika mycket som vi gör! 🙂

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  En gång hemmagjord marmelad, aldrig mera köpevarianten, lyder vårt marmeladordspråk:) Men bananmarmelad har vi aldrig varken provat eller gjort egen, låter lite skumt…

  Ha en riktigt bra vecka

  Svara

  1. livsnjutarna

   Just marmelad gjord på bananer gjorde att vår nyfikenhet tog över och fick oss att prova göra den och vi ångrar oss inte. Den är verkligen speciell men vansinnigt god, beroendeframkallande vågar vi påstå 🙂

   En fin vecka till er med!

   Svara

 3. Tina

  Banancurd har jag smakat och det bara älskade jag. Det är säkert så med den här bananmarmeladen oxå. låter mycket spännande och god.
  Fy vad tråkigt med stambytet och behöva springa ut på gården. Usch ja…
  Kram kram

  Svara

  1. livsnjutarna

   Banancurd… det lät något som vi borde testa det med.
   Stambytet ja… vi borde ha fått tillbaka vattnet idag men icke…

   Svara

  1. livsnjutarna

   Marmelad gjord på banan är inte något som man alltför ofta springer över och det var därför vi kände att det här måste vi provlaga. Du borde gilla den eftersom du gillar banan. 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Jepp, bananmarmeladen lät så annorlunda att vi genast kände vårt ”kall”. Vi har ätit upp allt nu och för det mesta på en rostad macka med en ostskiva till, mumsfilibabba! Funderar allvarligt på att koka en sats till. 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.