IMG_2156-Kopia.jpg
IMG_2156-Kopia.jpg

Eget jordnötssmör i all sin enkelhet.

Är det fler än oss som trott att det ska vara väldigt svårt att göra sitt eget jordnötssmör? Vi tror att det är ganska många av er som skulle räcka upp en hand nu om ni satt i skolbänken och fick frågan av er hemkunskapslärare. Men då kan vi glatt förtälja att så är inte fallet… så länge du äger en matberedare/mixer med kniv och salta jordnötter så är det fixat på fem röda minuter.

Lyckan är stor hos oss sen vi upptäckte hur lekande lätt det går att göra eget jordnötssmör. Vi kan tipsa om hur asgott det är på en rostad macka med först lite vanligt smör, sen ett lager jordnötssmör för att slutligen toppa med ett lager kalasgod bananmarmelad (recept på en hemkokt kommer att dyka upp här vid ett senare tillfälle). Smakar om möjligt ännu godare en regnig och grå dag som denna måndag är.

På tal om asgott! I något skede kom vi att diskutera hur man med ord  kan beskriva hur gott något som man ätit är: kalasgott, asgott, skitgott, urgott… Men hur kan något som smakar skit plötsligt förvandlas till raka motsatsen när man säger skitgott? Ja, det kan ni också få klura lite på…

Det enda man kan tänka på är valet av jordnötter. Kolla innehållsförteckningen för att se vilket fett de är rostade i. Vegetabiliskt fett är ofta den dåliga palmoljan. Vi slår gärna ett slag för jordnötterna i jumbostorlek från Exotic Snacks som är rostade i jordnöts- och rapsolja.

Använder man enbart salta jordnötter blir smöret ganska salt enligt vår erfarenhet. Men salt och sött tillsammans är alltid en klockren kombination. Vill man så kan man använda en del salta och en del naturella jordnötter för att minska sältan. Alternativt skölja en del av de salta jordnötterna och torka dem väl efteråt.

 

Till en burk som rymmer ca. 4 dl behövs:

 

5 dl salta jordnötter

 

Ta fram matberedaren med kniven monterad och häll i jordnötterna. Kör på full effekt ca. 4 minuter tills jordnötterna har förvandlats till en smörliknande konsistens.

Förvara i kylskåp i tättslutande burk.

 

Jordnötssmör

Krämigt och hemmagjort jordnötssmör.

 

Smör av jordnötter

Mums på rostad macka!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Och man kan göra mycket gott av jordnötssmöret också, men vi får visst göra en till burk för det var inte mycket vi hann testa innan innehållet var uppätet 😉

   Svara

  1. livsnjutarna

   Ja det är lätt beroendeframkallande och tillsammmans med bananmarmeladen på en rostad macka är det gudagott! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.