IMG_0525-Kopia.jpg
IMG_0525-Kopia.jpg

B-a-n-a-n-b-r-ö-d med stort B.

Brunprickiga bananer som glömts bort i fruktskålen är inte alltid så roliga att äta. Men istället för att kasta dem åt matmonstret kan man baka ett gott bröd som får en finfin banansmak.

 

Mosad banan

Mosad banan för tankarna till barnmat och gräddtårtor med bananfyllning…

 

Vi kan lova att detta bröd gav ifrån sig en underbar sötaktig doft. Konsistensen blev mjuk och len och brödet blev väldigt saftigt och smakrikt. Ett bananbröd med stort B, alltså!

Särskilt svårt är det inte heller att göra, ingen jäsning behövs och det är det som är så bra när man använder bikarbonat. Brödbaket går som en dans!

Receptet hittade vi i boken ”Fester med rester – gott och nytt av det som blev över” av Anna Braw. Men vi har gjort om lite efter eget tycke och smak och det är det receptet ni hittar här nedan.

 

 

1 bröd.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

2 mogna bananer
2 dl fiberberikade havregryn
2 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 dl cashewnötter, grovhackade
1/2 dl valnötter, grovhackade
2 tsk bikarbonat (i Finland; matsoda)
1 tsk salt
250 g kvarg
1/2 dl vispgrädde

 

Skala och mosa bananerna.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, grädde och banan.

Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, ca. 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca. en timme eller tills innertemperaturen ligger kring 98°.

Låt brödet vila i formen ca. 10 minuter. Stjälp sedan upp det på galler och låt det kallna insvept i en bakhandduk.

Bananbrödet går bra att frysa in, skiva det gärna innan.

 

Bananbröd i form

Mjukt och saftigt med en lagom sötma.

 

Bananbröd

Blandade nötter och banan i ett mumsigt bröd.

 

Hej hå, vi inser att det är valborg imorgon. Nej, traditionerna får allt stå åt sidan för här ska jobbas alla dagar. Dessutom har vi kommit igång med att stöka undan inför stamrenoveringen. Balkongen är helt tom nu men det är inte vårt lägenhetsförråd! En klapp på axeln till oss.

Lite mjöd och munkar kan ni få nosa på här ändå så som vårt traditionella valborgsfirande föreskriver. Dock säger inofficiella källor att vi kommer att få avnjuta mjöd till helgen när vi tar flyget mot hemtrakterna…

Kommer ni att fira valborg på något särskilt sätt?

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Amy's piece of cake

    Men så gott det här brödet såg ut! När jag var gravid 2007 åt jag banankaka som skulle vara nyttig för den blivande modern… jag gillar banansmak så jag ska nog testa ert bröd minsann! Vi kommer äta gott och njuta med vänner på Valborg 🙂 Kram på er!

    PS. Jordgubbstzatzikin här nedan såg mycket mycket spännande ut!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Gillar man banan är detta bröd ett måste… får oss att tänka på mycket annat vi gjort av banan den senaste tiden. Du får hålla utkik här! 😉

      Svara

  2. Tina

    Jag såg ett annat recept på ett bananbröd i en tidning. Det tänkte jag direkt att jag måste prova, men jag har inte testat det än. Det verkar supergott med banan i brödet!
    Vad roligt att få lära sig om lite finska traditoner som munkar på valborg!!!
    Ha en trevlig valborg!!
    Kram

    Svara

    1. livsnjutarna

      Kanske ett tecken att det är dags att baka bananbröd om du hittar recept på det lite varstans 🙂
      Ja, våra valborgstraditioner skiljer sig lite från de svenska… Kram!

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.