Jordgubbstzatziki på rostad sockerkaka
Jordgubbstzatziki på rostad sockerkaka

Jordgubbstzatziki på rostad sockerkaka.

En tzatziki bör innehålla någon form av vitlök och denna jordgubbstzatziki är inget undantag. I denna efterrättstzatziki bildar black garlic ryggraden med sin sötaktiga smak som påminner lite om balsamvinäger. Tillsammans med finhackade söta jordgubbar och hackad färsk basilika skapar den förnimmelser av vanilj och ger en fyllig och mustigt fräsch smakupplevelse.

 

Jordgubbar och black garlic

 

Vi har googlat runt på nätet (både på svenska och engelska) och inte funnit något liknande så vi känner oss allt lite stolta när vi kan presentera den första jordgubbstzatzikin. Frun i huset har brainstormat järnet för att kläcka någon fiffig idé på temat ’rött’ som Månadens sötsak har för april och vad är mer rött än jordgubbar?!! Dock fick vi tjuvstarta med spanska gubbar eftersom vi är tidigt ute nu. Inte kunde vi gissa oss till när morgonen nalkades att innan kvällen var kommen så skulle det stå en egenkomponerad jordgubbstzatziki (som för övrigt är ett svårt ord att skriva och uttala snabbt) på vårt fikabord.

För att ytterligare höja smaksensationen valde vi att servera tzatzikin på skivor av rostad sockerkaka. Varför inte grilla sockerkakan en varm sommarkväll när grillen hunnit svalna lite efter middagen? Båda sätten är perfekt om man har lite torr och tråkig sockerkaka liggande i frysen. Tillsammans med lite honung lyfte sötman fram black garlic-smaken än mer och kompletterade finfint.

 

Jordgubbstzatziki

Jordgubbar, black garlic och basilika i en samspelt yoghurtsås.

 

Den här mycket speciella tzatzikin kan ses som en utveckling av våra vitlökstoppade jordgubbar som vi skrev om förra sommaren. Och vi skulle inte heller tacka nej om denna jordgubbstzatziki skulle serveras som en sås till grillad kyckling eller fläskfilé…

 

 

175 g finhackade färska jordgubbar
200 g grekisk yoghurt
1/2 tsk fin olivolja
4 stora basilikablad, hackade
3 klyftor black garlic, mosade
1/2 tsk limesaft
2 tsk ljust muscovadosocker

 

Till servering:
skivor av sockerkaka
flytande akaciahonung

 

Till garnering:
färska jordgubbar
basilikablad

 

Blanda samman alla ingredienser till tzatzikin och låt stå och dra en stund i kylskåp så att smakerna samsas.

Rosta sockerkaksskivorna i brödrosten på mild värme och ringla honung över direkt. Toppa med jordgubbstzatzikin och dekorera med jordgubbar och basilikablad.

 

Rostad sockerkaka med jordgubbstzatziki

 

 

 

Tzatziki med jordgubbar och basilika

Ja för jordgubbstzatziki!

 

Jordgubbstzatziki på rostad sockerkaka

 

 

Smarrig jordgubbsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Villaherbert

  Oj det måste testas men jag tror inte att jag får tag på black garlic i Nykarleby. Skall till Götet i slutet av maj och där borde jag hitta det, så att jag kan testa efterrätten på mågen. Tack för alla underbara recept ni delar med er, man blir verkligen inspirerad av er matglädje.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Tack för din fina kommentar, det värmer alltid i hjärtat när vi får höra att vi lyckas inspirera andra med vårt bloggande. Då har vi uppnått vår målsättning förutom att ha himla skoj då.
   Vi hoppas att black garlic skulle kunna gå att få tag på även på den finska sidan, vi ska undersöka saken lite närmare… Annars så är det ju inte länge tills du ska till våra breddgrader. Låt oss höra vad mågen tyckte sen för det känns spännande! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Det var mycket spännande att komponera detta recept också… men slutresultatet blev fantastiskt gott! Hojta till vad du tyckte sen är du snäll, alltid spännande att höra vad andra tycker.

   Svara

  1. livsnjutarna

   Absolut, och det måste bara bli ännu godare med svenska jordgubbar som smakar sommarsött! 🙂

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Absolut! Vi kan absolut tänka oss att detta blev hur gott som helst! Klart ni ska känna er stolta med er uppfinning, det ska man absolut göra.

  Black Garlic har vi fortfarande inte hittat här nere i våra trakter, affären i Malmö som sålde dom har slutat sälja dom…:) Men vi får väl se när vi kommer till någon annan stad framöver, kanske lyckan finns där?

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.