IMG_5610-Kopia.jpg
IMG_5610-Kopia.jpg

Lergryteköttegryta.

Från solklart till hagel och snöblandat regn (och väldigt mörkt) på loppet av en kort stund. Likadant var det med vårt bloggande, från att ha tänkt servera er något sött helgen till ära så landade vi i lergrytan igen och det tänker vi faktiskt skylla på vädret. Småfrusenheten tog nämligen över och plötsligt blev det helt ok att bjuda er på en mustig och värmande köttgryta våren till trots.

Receptet kommer från det eminenta köket á la Mårtenssons och vi har inte gjort några större förändringar mer än att vi använde oss av kastanjechampinjoner istället för vanliga bleka. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Köttgrytan är allt som en köttgryta ska vara – mustig, mättande, värmande och underbart god! Och att man kan hitta på andra saker medan maten tillagas av sig själv är ju inte heller fy skam. Ding dong – så slog vi ytterligare ett slag för den fantastiska lergrytan!

 

 

4 portioner.

 

800 g grytbitar av nötkött
12 steklökar
2 morötter
1 palsternacka
50 g rotselleri
1 purjolök
1 lagerblad
2 krm timjan
2 krm svartpeppar
1½ tsk salt
1½ dl vatten
2 msk kalvfond
1½ dl rött vin
200 g kastanjechampinjoner
smör till stekning

 

Till garnering:
1 dl hackad persilja

 

Lägg lergrytan i kallt heltäckande vattenbad 15-20 minuter.

Putsa grytbitarna. Skär alla rotfrukter och lökar i mindre bitar och varva allt i lergrytan (inte svampen!). Krydda och salta mellan varven och avsluta med att hälla på vätskan. Lägg på locket och ställ in i en kall ugn. Sedan sätts ugnen på 200° och grytan får stå där inne i 2 timmar.

Skiva kastanjechampinjonerna och bryn dem i smör och lägg över dem i lergrytan mot slutet av tillagningstiden. Persiljan strös på strax innan servering. Ät gärna lite kokta potäter till.

 

Köttgryta

Smörstekta kastanjechampinjoner toppar köttgrytan.

 

Lergryteköttgryta

 

 

En mustig köttgryta

Mustig och mättande är denna lergryteköttgryta. 

 

Idag borde vi verkligen ta tag i att röja och börja plocka undan här i lägenheten inför den kommande stam- och fönsterrenoveringen med början 6/5. Men sanningen att säga lockar det inte alls, undra varför!?! Tanken på att okända människor ska stöka ner här och hålla på under sex veckor känns långt ifrån underhållande. Bo på en dammig byggarbetsplats med golvet täckt av skyddspapper, jo vi tackar vi! Önskar vi kunde ta vårt pick och pack och åka upp till stugan och stanna där tills allt är färdigt men vi har ju ett jobb att sköta… och det lockar inte att plocka ut alla semesterdagar redan nu… för 120 mil är inte pendlingsavstånd precis… Håll tummarna för att vi ska kunna servera er inspiration och gottigheter även under denna renovering!

Hur som haver, vi tänker ändå njuta av denna dag som livet gett oss och så önskar vi er alla en underbar lördag och…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Påtvingad renovering är jobbigt… men nu är vi på g!
   Vi behöver nog inte vara rädda att vår lergryta blir dammig för den är i användning kontinuerligt 🙂

   Svara

 1. annepauline

  Åh, tackar! Härligt recept till lergrytan. Tre plusgrader hade jag i morse och iskall blåst. Det lär inte bli något grillväder i helgen så det är bara att ladda grytan.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Inte har vi heller grillat än… och vi hade till och med minusgrader imorse!
   Hoppas köttegrytan smakar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.