Tacolax med avokadosalsa och västerbottentortilla
Tacolax med avokadosalsa och västerbottentortilla

Tacolax med avokadosalsa och västerbottentortilla.

Tack-o-lax, här kommer ett lättsamt middagstips till fredagsmyset. Och utan att vi tänkt till desto mer verkar vi ha skapat en temavecka med fisk för här kommer det tredje fiskreceptet på rad. Så det kan bli! Men fisk är gott och hälsosamt så vad gör väl det. Är det nåt att satsa på tro, att köra temaveckor här på bloggen ibland?

Så idag serverar vi er tacolax med avokadosalsa och västerbottentortillas.
Ni hör ju själva hur gott det låter och är! Vi kan inte annat än hålla med Håkan Larsson i hans bok ”Fredagskväll med mat och vin” när han beskriver denna maträtt; ”Lite mexikanskt stuk sätter sprätt på laxen. Spännande smaker och lätt som en plätt!”

För övrigt gillar vi hans bok väldigt mycket och dess upplägg med enkla recept så som det bör vara på en fredagskväll. Men den innehåller också tips på vad som passar att dricka till maten och tips på trevlig matlagarmusik. Ett mycket trevligt inslag i vår recepthylla!

 

Håkan Larssons vintips till denna maträtt: 
”L” Chardonnay från Frankrike (5649)

 

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Laxen:

4 portionsbitar (à 150 g) skinn- och benfri lax
salt
LCHF-tacokrydda (i boken står det 1 påse tacokrydda)

 

Avokadosalsa:

2 avokado
2 tomater
1 rödlök
1 dl blad av färsk basilika eller koriander
saft av 1 lime
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
salt, svartpeppar

 

Tortillas:

4 stora tortillas
3 dl riven Västerbottensost
2-3 msk rapsolja

 

Laxen: Salta laxbitarna lätt och vänd dem sedan runt om i tacokrydda. Lägg i en smord ugnsform och låt steka mitt i ugnen 10-12 minuter.

Avokadosalsan: Hacka avokado, tomater, rödlök och basilika (eller koriander). Blanda allt med limesaft och olja och smaka av med salt och peppar.

Västerbottentortilla

 

Tortillas: Lägg ut två tortillas och fördela osten på dem. Täck med tortillas, tryck till och stek dem i olja på medelvärme till vacker färg och tills osten har smält något. Skär tortillan i ”tårtbitar”.

Lägg upp salsan på tallrikar med laxen ovanpå och servera tortillas därtill.

 

Västerbottentortilla med tacolax och avokadosalsa

Underbart gott och fantastiskt enkelt att tillaga.

 

Tacolax med avokadosalsa och västerbottentortilla

Fredagsmysmat när den är som bäst.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.