IMG_2086-Kopia.jpg
IMG_2086-Kopia.jpg

En värmande kopp med tonfisksoppa.

En kulen och regnig dag som denna kan det väl passa med en kopp rykande varm soppa gjord på burktonfisk. Ja, vi ser att ni tror att ni läste fel nu men det är helt riktigt. En soppa gjord på något så vardagligt som konserverad tonfisk bjuder vi på här. Vi blev själva förvånade när vi hittade receptet hos Sara med all hennes goda vardagsmat och vi tänkte genast att denna soppa måste vi bara testa. Burktonfisksoppor växer minsann inte på träd och inte simmar de i havet heller!

IMG_2037 - Kopia

Soppan är matig och mustig. I vår varma kopp hittas många smarriga och härliga grönsaker. Har man bara förberett strimlandet och skivandet går denna soppa att göra i all hast vågar vi påstå.

 

Black garlicSoppan, som fick med beröm godkänt, valde vi att toppa med en black garlic-fraiche eftersom den svarta vitlöken stått där helt orörd i skafferiet sedan matmässan. Dags att stifta bekantskap med den och vill ni läsa mer om den så har den en egen hemsida där svenska återförsäljare finns listade. Inspirationen till dipsåsen hittade vi på tidigare nämnd hemsida men vi gjorde om den lite grann så att den gick hand i handske med tonfisksoppan. Perfekt kombo om ni frågar oss!

 

LunchmysSom med alla soppor smakar denna än mer dagen efter när den fått stå och gotta till sig. Frun i huset hade riktigt lunchmys idag med soppskeden i ena handen och den andra som bläddrade ivrigt i den nya baktidningen som damp ner i postfacket. Bakat & Gott är en helt ny tidning och detta är första numret som Neta inte var sen med att lägga in en prenumeration på… Tidningen verkar lovande och då kan det kvitta att det regnar just idag!

 

 

4-5 portioner.

 

1 purjolök, strimlad
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar. skivade
1 liten fänkål, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk tomatpuré
färsk timjan

2 msk vitvinsvinäger
1 burk (400 g) konserverade körsbärstomater
7 dl vatten + 1 1/2 msk fiskfond

2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
20 svarta urkärnade oliver
1 msk kapris
salt, svartpeppar

 

Till servering:
black garlic-fraiche (recept nedan)

 

Fräs alla grönsaker i olja i en stor gryta eller kastrull i någon minut. Klicka i tomatpurén och klipp ner lite timjan och låt fräsa med en stund.

Häll i vitvinsvinägern, körsbärstomaterna och vatten med fiskfond. Låt allt puttra under lock ca. 15 minuter.

Tillsätt den avrunna tonfisken, svarta oliver samt kapris och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Tonfisksoppa med black garlic fraiche

 

Black garlic-fraiche:

1 burk (200 g) crème fraiche
3 klyftor black garlic, mosade
1/4 klyfta vanlig vitlök, riven
salt, svartpeppar
hackad persilja

 

Blanda samman alla ingredienser och rör ordentligt så att de mosade black garlic-klyftorna löses upp. Toppa soppan med en klick.

 

Tonfisksoppa

Mustig och matig.

 

 

Tonfisksoppa i kopp

 

 

Varma koppen med tonfisksoppa

Tonfisksoppa + black garlic-fraiche = sant!

 

Smarrig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Ja, den här svarta rackaren är en riktigt trevlig överraskning. Hoppas du hittar nån ÅF nära dig.

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.