IMG_1506-Kopia.jpg
IMG_1506-Kopia.jpg

Lergrytedax: Hel apelsinkyckling på menyn.

Nej, nu är det nog dax att servera er lite matnyttigare här mellan varven. Sötsaker och småplock får ställa sig åt sidan för nu kommer en underbart god kycklingrätt tillagad i vår vän, lergrytan.

En hel kyckling fullspäckad med apelsinklyftor och purjolök hittar vi när vi tittar under lergrytelocket. Ljuvliga dofter spred sig i köket från de varma apelsinerna. För att inte tala om den milda och söta apelsinsmaken som kycklingen drog åt sig.

Själva skyn gjorde vi sås på och till en början upplevde vi den lite besk i smaken men säg det som inte lite vispgrädde råder bot på?! Beskan upplevde vi dock inte särskilt tydlig när allt sedan samsades på tallriken.

Som alltid med lergrytan gör den matlagandet lekande lätt!

Receptet hittade vi i ICA Provköks ”Laga i lergryta” med tryckår 1988.

 

 

4 portioner.

 

1 kyckling, ca. 1,3 kg
salt
smör
2 apelsiner
1 purjolök
1/4 dl nypressad saft av apelsin
1/4 dl vatten

 

Att pensla med:

1 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rivet apelsinskal
1/2 tsk senapspulver

 

Tina djupfryst kyckling enligt förpackningens anvisningar.

Lägg lergrytan under vatten i 15-20 minuter.

Borsta apelsinerna väl i varmt vatten. Skär dem i klyftor. Ansa och skölj purjolöken och skär den i bitar på 3-4 cm.

Salta inuti kycklingen och fyll med apelsinklyftor och purjolök så mycket som får plats. Lägg även i några klickar smör. Bind ev. upp kycklingen så att fyllningen hålls kvar inuti.

Apelsinklyftor och hel kyckling

Apelsin och purjolöksfylld kyckling

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg ner kycklingen i lergrytan. Lägg också i resterande apelsinklyftor och purjolöksbitar. Häll i apelsinsaften och vattnet.

Blanda ihop alla ingredienser till penslingen och pensla kycklingen.

IMG_1484 - Kopia

Apelsinkyckling i lergryta

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg på locket på lergrytan och ställ in den i nedre delen av ugnen som är kall. Sätt på ugnsvärmen på 225° och låt grytan stå där i ca. 90 minuter. Ta av locket och låt grytan stå ytterligare 15 minuter eller tills kycklingen fått fin färg.

Ta upp kycklingen ur grytan och skär den i bitar. Sila skyn och red av med lite idealmjöl,  smaksätt med lite soja och den lite beska apelsinsmaken kan mildras med en gräddskvätt.

 

Hel apelsinkyckling i lergryta

Servera kycklingen tillsammans med basmatiris, purjolöksbitarna och några mumsiga apelsinklyftor.

 

Nu blir det nog att sätta punkt här för frugan håller på att somna där hon sitter vid tangentbordet. Att lära sig nya uppgifter på jobbet verkar ta ut sin rätt. Det kan vara jobbigt till en början att tänka när man inte är van! 😉

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.